Matematiikan yo-kokeen kysymys kuorolaulajista hämmentää: "Vähänkö jäi kalvamaan"

Matematiikan lyhyen ja pitkän oppimäärän ylioppilaskirjoitukset järjestettin tiistaina. Lyhyen matematiikan kokeessa huomiota herätti kysymys kuorolaulajien määrän vaikutuksesta musiikin kestoon.

Kahden pisteen arvoinen tehtävä numero 12.3 oli muotoiltu seuraavasti: 

"Erään musiikkikappaleen esittämiseen kuluu 40-henkiseltä kuorolta 7 minuuttia ja 40 sekuntia. Eräässä esityksessä kolme kuoron jäsentä on flunssan takia poissa. Kuinka kauan tämän kappaleen esittämiseen kuluu 37-henkiseltä kuorolta?"

Täysiin pisteisiin vaadittiin oikean vastauksen lisäksi perustelut. 

Twitterissä kysymystä hämmästeli tuoreeltaan muun muassa Journalisti-lehden päätoimittaja Maria Petterson.

"Vähänkö jäi kalvamaan"

Aiheesta on keskustelty myös Ylen Abitreenit-ohjelman sivuilla.

– Vähänkö jäi kalvamaan 12. tehtävän kuoro-osa. Ala-asteelta asti on kirjoissa ja kokeissa ollut epäloogisia tehtävänantoja. Itse olin varma, että kyseessä oli kompa, mutten uskaltanut "jättää vastaamatta", sillä se ei aiemminkaan ole ollut oikea vaihtoehto, kirjoitti nimimerkki Turhautunut.

Kokelaan tarkkuus ja oivalluskyky testissä

Ylioppilastutkintolautakunnan pääsihteerin Tiina Tähkän mukaan tehtävä ei ole poikinut yhteydenottoja lautakuntaan, mutta hän kertoo seuranneensa siitä käytyä verkkokeskustelua. 

– Kysymys testaa oivalluskykyä ja tarkkuutta. Kokelaan pitää kyetä pysähtymään ja ajattelemaan kysymystä ennen kuin lähtee soveltamaan siihen jotakin laskukaavaa, Tähkä sanoo.

Vastaavan tyyppinen kysymys voisi pääsihteerin mukaan olla myös pitkän matematiikan kokeessa, mutta siinä aihealueen pitäisi olla haastavampi eikä vastaus olisi ihan yhtä ilmeinen.

– Matematiikkaa pidetään perinteisesti aineena, jossa on aina yksi ainoa oikea vastaus. Siinä pitää kuitenkin pystyä myös hahmottamaan, mihin kokonaisuuksiin asiat liittyvät.

Ja mikä olikaan oikea vastaus? Tietenkin 7 minuuttia ja 40 sekuntia, koska musiikkikappaleen pituus on vakio eikä riipu kuorolaisten määrästä.

Lue myös:

    Uusimmat