Ylioppilaskoe uudistuu – neljän tunnin spurtti voi korvata kuuden tunnin rutistukset

Ylioppilaskokeiden kestoa voisi lyhentää, ehdottaa ylioppilastutkinnon kehittämistä pohtinut työryhmä.

Kokeet voitaisiin lyhentää nelituntisiksi nykyisestä kuudesta tunnista. Samalla kokeiden rakenne, sisältö ja laajuus sopeutettaisiin lyhyempään aikaan.

Ehdotukset lähtevät seuraavaksi laajalle lausuntokierrokselle, joten toimeenpanoon on vielä matkaa.

– Käytännössä vuosi 2022 on se, jolloin ehdotukset voisivat kokonaisuudessaan tulla voimaan. Lukiota aloittaessaan pitää tietää, millainen koe on, totesi työryhmän puheenjohtaja, opetusministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Muutoksilla pyritään siihen, että ylioppilaskoe edelleen mittaisi sitä, mitä oppilas on lukiossa oppinut, mutta toimisi samalla entistä paremmin apuna korkeakoulujen oppilasvalinnoissa.

Reaalissa vaadittaisiin enemmän

Nykyistä reaaliaineen koetta muutettaisiin siten, että kokeessa olisi suoritettava kokeet joko kahdessa reaaliaineessa tai yksi reaalikoe ja yksi vieraan kielen koe. Työryhmä katsoo, että näin tutkinto muodostaisi tasapainoisemman kokonaisuuden, mutta säilyttäisi valinnaisen rakenteensa.

Ylioppilastutkinnossa olisi edelleen suoritettava vähintään neljä koetta, joista äidinkielen ja kirjallisuuden koe on kaikille pakollinen. Lisäksi pitäisi valita seuraavista kolme koetta tai koeparia: matematiikka, toinen kotimainen kieli, vieras kieli, kaksi reaaliaineen koetta tai yksi reaalikoe ja yksi vieraan kielen koe.

Nykyään valkolakin voi toisin sanoen saada kirjoittamalla esimerkiksi äidinkielen, englannin, lyhyen matematiikan ja uskonnon kokeen.

– Osaamistason kohottaminen oli lähtökohtana. Reaalikokeesta ei jatkossa selvittäisi suorittamalla vain yksi koe, Lehikoinen sanoi.

Tavoite on kannustaa useampia kokelaita kirjoittamaan matematiikan ja toisen kotimaisen kielen kokeet.

Toinen ehdotus on, että äidinkielen kokeen voisi muuttaa yksipäiväiseksi. Samalla suullisen kielitaidon koe otettaisiin mukaan osaksi vieraiden kielten ja toisen kotimaisen kielen kokeita.

Hylättyjä kokeita voisi ehdotuksen mukaan jatkossa uusia kahden kerran sijaan kolmesti. Hyväksytyn kokeen arvosanaa voisi jatkossa yrittää korottaa kaksi kertaa eikä kerran kuten nyt.  

Lue myös:

    Uusimmat