Yliopistoiskun naiselta huijattiin jättisumma supermyrkkykaupassa - poliisi ei kiinnostunut

Yliopistoiskun suunnittelusta epäilty 24-vuotias nainen menetti lähes 20000 euroa elohopeakaupoissa Kiinaan. Aineesta oli tarkoitus tehdä supermyrkkyä ja levittää laajasti.

Nainen teki kaupoista rikosilmoituksen poliisiin, joka ei tutkinut tapausta. Itä-Uudenmaan poliisi ei kuitenkaan ihmetellyt sitä mihin nuorehko nainen tarvitsisi kilokaupalla myrkyllistä elohopeaa.

24-vuotias nainen sai maanantaina Helsingin käräjäoikeudessa syytteen joukkomurhan valmistelusta. Hän kiistää syytteet kuten myös jutun miessyytetty.

"Viisinumeroinen määrä uhreja"

24-vuotias nainen suunnitteli laajamittaista myrkyttämistä syksyllä 2012. Toiselle syytetylle tammikuussa 2013 lähettämässään viestissä nainen kehuskeli, että elohopealla voisi saada "jopa viisinumeroisen lukumäärän uhreja".

Lue myös Jarkko Sipilä Elinkautinen-blogi:

Joukkomurhasta ei tule sädekehää tai gloriaa

- Tätä iskua varten yritin tilata puhdasta alkuaine-elohopeaa. Silloin oli ajatuksissa tehdä myrkkyä nimeltä dimetyylielohopea. Tämä aine kaasuuntuu helposti ja käyttötarkoitus on sama kuin arsiinilla, nainen kertoi kuulustelussa myöhemmin. 

Elohopeamyrkytyksen oireet saattavat ilmaantua vasta kuukausia myöhemmin.

Nainen kirjoitti kanssasyytetylleen tammikuussa 2013: ”Ajattelin, että olisi hauskaa seurata kun uutisissa kerrotaan mystisistä massakuolemista, kestäisi varmaan vähän aikaa ennen kuin joku pääsee jäljille”.

Tilaus shangailaiselta yritykseltä ei kuitenkaan onnistunut.

”Mä olen nyt tapellut tuon yhden saman firman kanssa tässä koko ajan, se vaatii multa koko ajan jotain uutta. Käytännössä voidaan sanoa että kiristää, koska ne uhkailevat pitävänsä kaiken, tavarat ja rahat ellen suostu uusiin ehtoihin”, nainen kirjoitti.

Kun elohopean hankkiminen ei onnistunut, niin kiinnostus siirtyi muihin kaasuihin.

Rikosilmoitus poliisiin

Tammikuun lopussa 2013 nainen kirjoitti: ”Nyt olen vakuuttunut itsekin että tuo on huijausta, sen verran ihmeellisiä viestejä tulee.”

Nainen päätyi tekemään rikosilmoituksen törkeästä petoksesta Itä-Uudenmaan poliisiin. Hän kertoi poliisille maksaneensa 18425 euroa harrastetarpeisiin tilaamastaan elohopeasta.

Ensin hän oli tilannut nettisivuston kautta elohopeaa 1000 eurolla ja myöhemmin lisää. Kilohinnan piti olla 30 euroa kilolta, mutta se nousi.

Poliisi kuulusteli naisen asianomistajana ja totesi syyskuussa 2013, että asiassa ei ole syytä epäillä rikosta, koska kyse oli kauppariidasta. Poliisi huomautti tutkinnanlopettamispäätöksessä myös, että EU:n alueelle yksittäiselle kuluttajalle ei saa tuoda elohopeaa.

Itä-Uudenmaan poliisista ei tänään haluttu kommentoida tapausta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja