Yliarvostetuimmat matkakohteet – pettyneille nimetty syndrooma

Kun kehuttu matkakohde ei vastaa odotuksia, koko loma voi mennä pilalle ja jopa psyyke saattaa järkkyä. Nämä kohteet kannattaa kiertää kaukaa, jos lomansa haluaa onnistuvan varmasti.

1. Dublin

Hieman yllättäen kestosuosikki yliarvostetuimpien matkakohteiden kohdalla on Dublin. Trip Advisor -sivuston äänestyksessä Dublin on kruunattu Euroopan kolmanneksi tylsimmäksi pääkaupungiksi, koska siellä ei ole kovin paljoa nähtävyyksiä tai oikeastaan mitään muutakaan tekemistä. Tylsyydestään huolimatta kaupunki on esimerkiksi Helsinkiä kalliimpi.

Irlantilainen kulttuuri herättää maailmalla positiivisia mielikuvia, joten Dubliniin kohdistuu paljon odotuksia. Irlannin pääkaupunki kuvitellaan vehreäksi, iloisten pubien kaupungiksi. Pubit paljastuvat kuitenkin samanlaisiksi kuin muualla maailmassa ja niin arkkitehtuuri kuin sääkin on Dublinissa melko harmaa.

2. Bali

Myöskään Balin kohdalla odotukset ja todellisuus eivät kohtaa. Balia kuvaillaan hyvin saastuneeksi ja likaiseksi, mikä murskaa mielikuvat paratiisisaaresta. Rauhallista rantalomaa on myöskin turha odottaa: sitä pidetään meluisana, ja turisteja häiritään kaupustelulla jatkuvasti.

Matkaajille kaupustellaan tavaraa muuallakin maailmassa, mutta Balilla kauppaaminen on omaa luokkaansa. Kaupustelijat käytännössä kamppailevat turisteista.

3. Pattaya

Matkustajien kokemukset Pattayasta ovat melko yhteneviä Balin kanssa. Tämäkin "paratiisi" paljastuu saastuneeksi ja erityisesti rannat ovat todella likaisia.

Kuten Bali, myös Pattaya elää turismille, minkä on sanottu pilanneen kohteen. Pattaya on Thaimaan mittapuulla kallis, ja turisteja yritetään huijata jatkuvasti. Myös prostituutio on melko avointa.

Pattayan kohdalla turismissa on jotain positiivistakin. Monet ovat kuulleet tutuiltaan Pattaya-kokemuksia, ja ennakko-odotukset vastaavat hyvin todellisuutta. Sinne matkatessaan turistit eivät edes odota kosketusta autenttiseen thaimaalaiseen kulttuuriin.

4. Los Angeles

Los Angelesia pidetään yhtenä Yhdysvaltojen yliarvostetuimmista kaupungeista. Eikä ihme: Enkelten kaupunki joutuu kohtaamaan niin valtavat ennakko-odotukset, että niitä on lähes mahdotonta lunastaa. Moni on pettynyt, kun L.A. ei näytäkään televisiosarjojen Los Angelesilta.

Elokuvien Losissa ei ikinä kuljeta julkisilla liikennevälineillä, mikä on matkaajien kokemusten valossa ymmärrettävää. Kaupunki on todella suuri ja julkisen liikenteen verkosto siihen nähden melko heikko. Jotkut matkailijat ovat kokeneet kaupungin julkisen liikenteen jopa uhkaavaksi, sillä liikennevälineissä törmää usein laitapuolen kulkijoihin.

5. Pariisi

Trip Advisorin äänestyksessä Pariisi nimetään kaikkein yliarvostetuimmaksi matkakohteeksi, eikä sivuston äänestys ole ainoa, jossa on saatu vastaavia tuloksia. Pariisin saama palaute on tosin melko ristiriitaista, sillä monet pitävät kaupunkia museoineen ja ruokineen kaiken kehumisen arvoisena.

Pettymys Pariisiin aiheuttaa jopa psykiatrisia ongelmia: Pariisin syndrooma aiheuttaa Pariisissa käyneelle ahdistusta, hikoilua, huimausta ja jopa hallusinaatioita. Erityisen herkästi japanilaisiin iskevän sairauden syyksi on esitetty, että japanilaisessa kulttuurissa Pariisia romantisoidaan jopa enemmän kuin muualla.

Lähteet: Trip Advisor, Pallontallaaja.net, BBC News

Studio55.fi

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja