Mainos

Yli puolet valtion Talvivaara-rahoista käytetty

Jos konkurssipesä käynnistää suunnitellut louhintavalmistelut, rahat voivat loppua muutamassa kuukaudessa. Julkisselvittäjän mukaan työn käynnistämiseen tarvitaan vielä viranomaisen lupa. 

Talvivaara Sotkamon julkisselvityksessä oleva konkurssipesä on käyttänyt tähän mennessä noin 80 miljoonaa euroa.

Eduskunta on varannut "konkurssin aiheuttamien ympäristövahinkojen torjumiseen” yhteensä 150 miljoona euroa.

– Sitä on mennyt keskimäärin 11-12 miljoonaa euroa kuukaudessa. Jatko riippuu siitä, mitä kesän ja syksyn aikana tehdään.

Rahaa kuluu muun muassa noin 400 työntekijän palkkoihin, energiaan ja malmikasojen purkamiseen.

Pääasiassa toimintaa pyöritetään valtion piikkiin. Julkisselvityksen aikana yhtiö on saanut metallimyynnistä tuottoja 20-30 miljoonaa euroa. Lisäksi jonkin verran on onnistuttu perimään saatavia myynneistä, jotka on tehty ennen konkurssia. 

– Kevään mittaan myyntituotot ovat vähentyneet, koska metallintuottokyky ei ole enää samaa luokkaa mitä se oli konkurssin alkaessa, Salminen kertoo. 

Louhintavalmisteluihin tarvitaan viranomaisen lupa

Jos Talvivaara Sotkamon toiminta pysyy nykyisellään, jäljellä olevalla summalla sitä voidaan pyörittää puolisen vuotta. 

Konkurssipesällä on kuitenkin valmiina suunnitelmat louhintavalmistelujen aloittamisesta. Jos työhön ryhdytään, tahti voi kiihtyä rajusti, ehkä tuplaantua. 

– Vaikea arvioida, kuinka paljon rahanmeno lopulta lisääntyisi. Se riippuu siitä, kuinka laajaa toiminta tulisi olemaan. Valmistelun käynnistäminen edellyttää myös konkurssiasiamiehen hyväksyntää, Salminen arvioi. 

Koska konkurssipesä on nyt valtion varoin tehtävässä julkisselvityksessä, konkurssiasiamiehen tulee valvoa asiassa ensisijaisesti valtion kokonaisetua.

Toistaiseksi viranomainen on hyväksynyt julkisselvittäjän esittämät suunnitelmat.

Vesitilanne kohtuullinen

Salmisen mukaan Talvivaaran vesitilanne on kevään juoksutusten jälkeen "kohtuullinen" eli parempi kuin kertaakaan julkisselvityksen aikana.

– Vesitasapaino on melko hyvin hallinnassa. Puhdistettujen jätevesien määrä on vähenemässä ja myös liuotusnesteen tasapainosta on pystytty huolehtimaan, Salminen kertoo. 

Konkurssipesä käy keskusteluja brittiyhtiö Audley Capital Advisorsin kanssa kaivostoiminnan myyntiin liittyvistä asioista. Tilanne on mutkistunut, sillä Audley ei ole pystynyt saamaan sitovaa rahoitusta kasaan. Tiedossa on, että Audley on kääntynyt asiassa myös yrityssaneerausprosessissa olevan pörssiyhtiön puoleen. 

Julkisselvittäjän mukaan aikaa ei ole enää paljon.  

– Tämän kesän aikana joku ratkaisu on löydettävä, Salminen sanoo. 


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja