Yli puolet suomalaisista käyttää nettiä pääasiallisena uutislähteenään

Internet täytti 30 vuotta 1:24
Video: Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten internet oli ihmeellinen asia.

Yli puolet suomalaisista ilmoittaa verkon olevan heidän pääasiallinen uutislähteensä. Myös pelkästään nettiä uutislähteenään käyttävien suomalaisten osuus on kasvussa. Tämä ilmenee Oxfordin yliopiston Reuters-instituutin Digital News Report 2019 -kyselytutkimuksesta.

Lisäksi pelkästään sosiaalisen median ja blogien suosio pääasiallisena uutislähteenä on kasvanut tasaisesti. Sosiaalisella medialla on nyt yhtä suuri osuus pääasiallisena uutislähteenä kuin painetuilla lehdillä, joiden rooli on jatkuvasti heikentynyt. Kummankin osuus on yhdeksän prosenttia.

– Suomalaisilla uutisbrändeillä on edelleen vahva tunnettuus. Tämä näkyy hyvin siinä, että Suomessa mennään edelleen pääasiallisesti suoraan brändien verkkosivuille tai sovelluksiin toisin kuin vertailtavissa maissa, joissa ensisijaisena uutisväylänä on sosiaalinen media, uutisportaalit tai hakukoneet, Media-alan tutkimussäätiön ja Medialiiton uuden kasvun johtaja Noora Alanne sanoo tiedotteessa.

Suomalaiset luottavat uutisiin muita enemmän

Erityisesti alle 55-vuotiaille verkko on pääasiallinen uutislähde. Sosiaalisella medialla ja blogeilla on jalansijaa erityisesti nuorimmassa ikäluokassa. Vanhimmassa ikäluokassa painetut lehdet ovat television ohella pääasiallinen uutislähde.

Suurin osa suomalaisista seuraa sekä painettua mediaa että verkkomediaa. Vaikka pelkkää verkkomediaa uutislähteenä hyödyntävien määrä on kasvanut, sekä painetusta mediasta että verkkomediasta uutisia seuraavien määrä on laskenut.

59 prosenttia suomalaisista kertoi voivansa luottaa useimpiin uutisiin ja 70 prosenttia useimpiin seuraamiinsa uutisiin tämän vuoden kyselytutkimuksessa. Luvut ovat suurempia kuin missään muussa tutkimukseen osallistuneessa maassa. Digital News Report vertaa uutisten käyttöä 38 maassa.

Suomessakin luottamus on kuitenkin ollut laskussa. Vuodesta 2015 suomalaisten luottamus useimpiin uutisiin on pudonnut yhdeksän prosenttiyksikköä ja itse seurattuihin uutisiin kaksi prosenttiyksikköä. 

Lue myös:

    Uusimmat