Neljä olutta kerralla on liikaa: Ruotsalaisista 41 prosenttia ylittää alkoholinkäytön riskirajat

Valtaosa alkoholia käyttävistä ylittää riskikäytön rajan Ruotsissa. Viime syyskuussa julkistetut uudet riskikäytön rajat ovat saaneet myös kritiikkiä osakseen.

Valtaosa alkoholia käyttävistä ruotsalaisista ylittää riskikäytön rajan, selviää ruotsalaisen Alkoholi- ja huumevalistuksen keskusyhdistyksen (CAN) uudesta raportista.

– Se vastaa 3,3:a miljoonaa asukasta, sanoo CAN:n osastopäällikkö Ulf Guttormsson.

Sosiaalihallitus esitteli uuden riskikäytön rajan viime syyskuussa. Raportin mukaan riskikäytön rajan ylittää 41 prosenttia Ruotsin aikuisväestöstä. 

Reaktiot uuteen rajapyykkiin ovat olleet osittain voimallisia. Työmarkkinaministeri Johan Pehrsonin mielestä rajan pitäisi esimerkiksi olla realistisempi.

Uudet rajat tulevat vastaan, jos ihminen juo viikossa vähintään kymmenen annosta tai samalla kertaa vähintään neljä annosta ainakin kerran kuukaudessa. 

Näiden rajojen puitteissa annokseksi määritellään joko 33 cl olutta, pieni lasi viiniä tai 4 cl väkevää viinaa. CAN:n lukujen mukaan suurin osa alkoholia juovista ruotsalaisista ylittää riskikäytön rajan.

Tilanne oli aiemmin pahempi

CAN:n laskujen mukaan usein, noin 2,6 miljoonaa aikuista juo Ruotsissa pieniä määriä, mutta usein. Toiseen, vähintään kerran kuussa suuria määriä juovien joukkoon lukeutuu puolestaan 0,7 miljoonaa aikuista.

Guttormssonin mukaan ihmisten tiedetään myös aliarvioivan juomisensa, joten luku on luultavasti korkeampi.

– Nämä rajat on kehitetty pohjaten tilastollisiin malleihin, jotka sanovat, että jos juot näin pitkään, on olemassa riski ennenaikaiseen kuolemaan sairauden tai vamman seurauksena, Guttormsson sanoo.

Guttormsson ei halua kuvailla tilannetta hälyttäväksi.

Jos päälle kolme miljoonaa riskikäytön ylittävää kuulostaa korkealta luvulta, oli tilanne aiemmin pahempi – ainakin tilastollisesti. 

Guttormssonin mukaan alkoholin kulutus on laskenut Ruotsissa viime vuosikymmeninä. Vuodesta 2004 vuoteen 2022 laskua on ollut noin 19 prosenttia. Erityisen suurta lasku oli pandemian aikana.

Näin suomalaisten alkoholinkäyttö on vähentynyt, mutta yhden ryhmän humalakulutus on lisääntynyt 2:02
Katso myös: Näin suomalaisten alkoholinkäyttö on vähentynyt, mutta yhden ryhmän humalakulutus on lisääntynyt.

Lue myös:

    Uusimmat