"Yli 300 virheellistä turvapaikkapäätöstä on liikaa" – oikeusapu turvapaikan haun alkuvaiheessa säästää valitusvaiheessa

Yli 300 virheellistä päätöstä on liikaa, vaikka päätösmäärät ovatkin olleet suuria, arvioi Pakolaisneuvonnan toiminnanjohtaja Pia Lindfors Maahanmuuttoviraston viime vuosina tekemiä turvapaikkapäätöksiä.

Tämän hetken tilannetta Lindfors arvostelee siitä, että turvapaikkaprosessin alkuvaiheessa "oikeusavustaja loistaa poissaolollaan".

YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) lakimies Thomas Bergman muistuttaa, että oikeusapu turvapaikan haun alkuvaiheessa säästää valitusvaiheessa.

Lindfors ja yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä ovat samaa mieltä siitä, että näyttökynnys kansainvälisen suojelun saamiseksi on noussut Suomessa merkittävästi. Lindforsin mukaan niin on käynyt myös tuomioistuimissa.

–  Turvapaikkaprosessin tarkoituksena ei ole suojella rajojamme vaan auttaa hädänalaisia ihmisiä, Pimiä kiteyttää.

Ihmisoikeustyön johtaja Niina Laajapuro Amnesty Internationalista sanoo, että nyt julkistettu Maahanmuuttoviraston selvitys ei kerro, mihin maalinjausten kiristäminen perustuu – "paitsi siihen, kuka pystyy lähettämään jyrkimmän viestin, että tänne ei kannata tulla". Maalinjaus määrittää, mitkä turvapaikkaa hakevien lähtömaat katsotaan turvallisiksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja