Yli 30 astetta meni rikki Lapissa – meteorologi: Viilennystä voi hakea tunturin laelta

Sääkartta hehkuu punaisena viikonloppuna – näin hurjia hellelukemia paukutellaan pitkin Suomea 3:09
MTV:n meteorologi Liisa Rintaniemi kertoi viikonlopun superhelteistä eilen. Katso sääennuste yllä olevalta videolta.

Lauantai oli hyvin lämmin lähes koko maassa. Korkeimmat lämpötilat oli mitattu alkuiltaan puoli kuuteen mennessä Lapissa Ylitorniolla, 30,1 astetta, ja Etelä-Pohjanmaalla Seinäjoella, 30 astetta. Kyseessä oli ensimmäinen kerta tänä kesänä, kun Lapissa lämpötila kipusi yli 30 asteen.

Myös päivän alimmat lämpötilat mitattiin Lapissa, esimerkiksi Enontekiöllä, Kilpisjärven Saana-tunturin huipulla lämpötila nousi vain 19,2 asteeseen. Satakunnassa Porin Tahkoluodon satamassa mitattiin 20,2 astetta.

– Jos haluaa helpotusta helteisiin, niin tunturin huipulta sen helposti nyt löytää, vinkkasi päivystävä meteorologi Eveliina Tuovinen Ilmatieteen laitokselta.

Sunnuntaina sää jatkuu helteisenä ja jopa hieman lauantaita lämpimämpänä. Sää on selkeätä tai puolipilvistä, ja 30 astetta voi ylittyä niin Lapissa kuin etelämpänäkin.

Ilmatieteen laitoksen mukaan kuuminta on todennäköisesti Pohjois-Pohjanmaalla, Kainuussa ja Lapissa. Helteet jatkuvat Suomessa alkuviikosta. Sateita on saapumassa vasta viikon puolivälin tienoilla. Helle- ja metsäpalovaroituksia on voimassa lähes koko maassa

Kanadan polttava helle voi osua Suomeenkin, sanoo MTV:n meteorologi

Kanadan lounaisosassa sijaitsevassa Lyttonissa on raportoitu erityisen korkeita lämpötiloja. Maan kaikkien aikojen lämpöennätys rikottiin kolmena päivänä peräkkäin, kun lämpötila kohosi 49,6 asteeseen. Suomen lämpöennätys on heinäkuulta 2010, jolloin Liperissä mitattiin 37,2 astetta. Forecan meteorologi Markus Mäntykannas kirjoittaa, että edellytyksiä 40 asteen rikkoutumiseen Suomessa on.

Kanadan ennätyshelteet on mitattu vuoristoisella alueella laaksossa.

– Tiettävästi modernin mittaushistorian aikana näin korkeilla leveysasteilla ei ole mitattu näin korkeita lukemia, Mäntykannas sanoo.

Jos Suomessa ylitettäisiin 40 asteen raja, kyse olisi Mäntykannaksen mukaan jostain yksittäisestä havaintoasemasta.

– Se vaatisi niin harvinaisen sääasetelman, että sellaisia ei ihan kovin monta meidän elinikämme aikana ole odotettavissa.

Ilmaston lämpeneminen lisää helteiden todennäköisyyttä ja kestoa korkeilla leveysasteilla.

Lue myös:

    Uusimmat