Pääsiäisen ennuste voi rikkoa kaikkien aikojen lämpöennätyksiä: "Ensimmäistä kertaa urani aikana"

Sunnuntai 24.3. 2:12
Katso tästä ennuste pääsiäisviikolle.

Euroopassa koetaan Baltiaa myöten poikkeuksellinen lämpöaalto pääsiäisenä, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas.

Tämä on ensimmäinen kerta urani aikana, kun ennusteessa on merkkejä näin lämpimästä maalis–huhtikuun vaihteesta, Mäntykannas kirjoittaa Forecan verkkosivuilla.

Vielä lähipäivinä sää on talvista Suomessa, ja Suomi on todella kahtiajakautunut. Lauantaina Ahvenanmaan Jomalassa mitattiin 7,9 astetta, Helsinki-Vantaallakin 7,1. Mutta sunnuntaiyönä pakkasmittari valahti Itä- ja Pohjois-Lapissa 25 asteeseen, Savukoskella alimmillaan –28,6 asteeseen.

Sää alkaa lämmetä keskiviikkona Euroopassa. Pääsiäisviikonlopun lauantaina ja sunnuntaina lämpömittarilukemat voivat kohota itäisellä Välimerellä, sekä Euroopan keski- ja itäosissa 20 ja 25 asteen välille. Useissa kaupungeissa ja jopa valtioissa voidaan rikkoa kaikkien aikojen maaliskuun lämpöennätykset, jos vielä epävarma ennuste toteutuu.

Poikkeuksellisen, jopa ennätyksellisen lämpimiä lukemia ennustetaan Puolaan, Saksaan, Liettuaan, Latviaan ja Unkariin.

– Latvian pääkaupungissa Riikassa maaliskuun normaali päivälämpötila on noin viisi astetta, mutta pääsiäispyhinä kaupungissa voidaan rikkoa 20 asteen raja, jos tämänhetkinen ennuste toteutuu.

Suomen pääsiäisen kolme vaihtoehtoa

Myös Virossa on pieni mahdollisuus liki 20 asteen lämpötiloille. Entäs sitten Suomi? Moni lämpöaaltoa odottava kironneekin yhä hyisen Suomenlahden takia. Suomeen on pääsiäiseksi kolme ennustemallia:

1) Vaihteleva sää, jolloin sataa tai paistaa. Euroopan lämmöstä tihkuu maan eteläosiin yli 10 asteen lukemia. Myös pohjoisessa lauhtuu, mutta yöpakkaset jatkuvat.

2) Jos matalapaine pääsee kulkemaan Suomen eteläosien yli kohti koillista, pääsiäinen on pääasiassa kolean sateinen etelässä, ja Suomen keski- ja pohjoisosa jäävät kylmään polaariiseen ilmamassaan. Tämä tietäisi yöpakkasia koko maahan, pohjoiseen pakkasia päiviksikin.

Lämpeneminen työntää meille sateita etelän suunnalta, mutta uskoisin sateiden mahdollisuudesta huolimatta, että ensi viikon loppupuolella maan eteläosassa koetaan kuluvan vuoden ensimmäinen 10 asteen ylitys, Mäntykannas kirjoittaa.

Mutta, on vielä kolmas, epätodennäköinen vaihtoehto, joka voisi nostaa lämpötilan etelässä lähelle maaliskuun kaikkien aikojen lämpöennätystä (17,5 astetta Helsinki-Vantaalla 27. maaliskuuta 2007.

Matalapaineet kulkevat hyvin pohjoista reittiä, jolloin eteläisen ja keskisen Euroopan lämmin ilmamassa pääsee leviämään suureen osaan Suomea. Tämä tietäisi 10 asteen rajan ylittymistä myös maan pohjoisosassa, Mäntykannas kirjoittaa.

Lue myös:

    Uusimmat