Ylen MOT: Vastaanottokeskusten kustannukset karkasivat käsistä

Vastaanottokeskuksista aiheutuneet kustannukset karkasivat tavoitteista, kertoo Ylen MOT-ohjelma tänään illalla.

Turvapaikanhakijoita varten vuosi sitten syksyllä kovassa kiireessä perustetut vastaanottokeskukset maksoivat Suomelle huomattavasti enemmän kuin niiden piti. 

Ruoka ja turvaa täytyi pikaisella aikataululle järjestää yli 30 000 ihmiselle, joita virtasi maahan elokuusta 2015 lähtien.

Vastaanottokeskuksia nousi nopeasi yli 200. 

Maahanmuuttovirasto sopi, että Suomen Punainen Risti hallinnoi yli kahta kolmasosaa keskuksista. Lisäksi yksityiset yritykset ja kunnat perustivat omiaan. 

Jos Maahanmuuttovirasto (Migri) olisi pysynyt kustannustavoitteessa, MOT:n mukaan "pakolaispaniikin" hintalappu elokuun 2015 ja heinäkuun 2016 lopun välillä olisi ollut noin 300 miljoonaa euroa. Toteutuneet kulut ovat kuitenkin noin 500 miljoonaa euroa. 

Ministeriöltä sapiskaa 

Migrin tavoite oli, että yksi turvapaikanhakija maksaisi 37 euroa vuorokaudelta. Viime syksynä kesimääräinen taso nousi 66 euroon, eikä se ole tämän vuoden aikana laskenut tavoitellulle tasolle. 

Joissakin vastaanottokeskuksissa vuorokauden hinta nousi moninkertaiseksi. Migri tarjoaa selitykseksi muun muassa keskusten perustamiskustannuksia. 

Sisäministeriön sisäinen tarkastus ja raportti kritisoivat Migriä. Virasto teki ministeriön mukaan muun muassa huonolla sopimusmallilla liian pitkiä sopimuksia, unohti kilpailuttamisen ja käytti keskusten turvallisuuden varmistamiseen liikaa varoja.

Turvapaikanhakijoita sijoitetaan noin 200:aan kuntaan 2:03

Lue myös:

    Uusimmat