Ylen Jääskeläinen: Suuriin muutoksiin kuuluu jännitteitä ja konflikteja

Ylen vastaava päätoimittaja Atte Jääskeläinen sanoo STT:lle, ettei tahdo lähteä ruotimaan julkisuudessa viimeviikkoista toimittaja Susanne Päivärinnan irtisanoutumista Ylen palveluksesta.   

– En halua lähteä julkiseen keskusteluun, jossa yksittäinen yleläinen irtisanouduttuaan ryhtyy käsittelemään yksittäisiä työtilanteita tai työntekijöitä. Työnantajan pitää pitää kiinni arvoistaan tilanteissa, joissa työntekijä haluaa tällaista keskustelua ylläpitää.  

Päivärinta ilmoitti viime torstaina irtisanoutuvansa Ylen palveluksesta. Kollegoilleen lähettämässään sähköpostissa hän kritisoi kovin sanoin päätoimittaja Atte Jääskeläistä.  

Päivärinnan mukaan Jääskeläisen sensuuri ja kova johtamistyyli "tunnetaan jo Japania myöten".  

Tänään Yle kertoi, että toimittaja Ruben Stiller jättää Pressiklubi-ohjelman ja siirtyy muihin tehtäviin Ylessä.  

"Jännite näkyy Päivärinnan haastattelussa"

Jääskeläinen myöntää, että hänen ja Päivärinnan välillä on ollut jännitteitä. Ne tulevat Jääskeläisen mukaan ilmi esimerkiksi siitä, miten Päivärinta haastatteli häntä tv:ssä joulukuussa.  

Jääskeläinen sanoo, että jännitteet ja niistä seuraavat konfliktit ovat ilmiselviä seurauksia siitä, kun organisaatiossa tehdään uudistuksia ja muutoksia.  

– Media-ala on sellaisessa muutoksessa, joka vaatii suuria muutoksia ja tulevaisuuden ennakointia. Tällaisiin muutoksiin kuuluu jännitteet, ja kuten on aika ilmiselväksi käynyt, niistä jännitteistä voi seurata myös konflikteja.  

Päivärinnan irtisanoutuminen ei ole ainoa laatuaan. Joulukuussa myös Ylen ajankohtaistoimituksen esimies Jussi Eronen ja toimittaja Salla Vuorikoski irtisanoutuivat.  

Eronen ilmoitti syyksi muun muassa sen, että näkemyserot sananvapaudesta Jääskeläisen kanssa ovat liian suuret. Myös Vuorikosken mukaan Ylellä on perustavanlaatuisia ongelmia journalismin riippumattomuuden suhteen.

"Tapahtumat mahdollistivat keskustelun"

Jääskeläisen mukaan tapahtumat yhtiössä ovat mahdollistaneet keskustelun yhtiön sisällä ja sen ulkopuolella. Jääskeläisen mukaan keskustelu on ollut tarpeellinen.  

– Joskus pystymme ajattelemaan tätä aikaa siten, että tämä oli hyvä tapahtumaketju ja nosti esiin jännitteitä, joiden oli tarvekin nousta esille.  

– Toivon, että sen jälkeen olemme aikaisempaakin vahvempia.  

STT ei tavoittanut Stilleriä kommentoimaan. Päivärinta sanoi eronsa jälkeen HS:lle, ettei aio yksilöidä tapahtumia enempää.

Lue myös:

    Uusimmat