Ylen gallup: Pääministerin vaihto sai SDP:n kannatuksen ampaisemaan nousuun – vihreille lähes kahden prosenttiyksikön pudotus

11:35
MTV Uutisten toimituspäällikkö Ilkka Ahtiainen kommentoi Ylen teettämän gallupin tulosta MTV Uutiset Livessä.

Ylen perjantaiaamuna julkaistussa puoluemittauksessa hallituspuolueet sdp ja keskusta nostivat kannatustaan, kun taas kärkipaikkaa pitävän perussuomalaisten kannatus pysyi ennallaan. 

Pääministeripuolue SDP:n valitsema uusi pääministeri Sanna Marin näyttää piristäneen puolueen kannatusmittauksia. Sdp:n kannatus oli kasvanut 1,7 prosenttiyksikköä. Kannatus on nyt 14,9 prosenttia. 

Myös toinen suuri hallituspuolue keskusta nosti kannatustaan 1,4 prosenttiyksiköllä. Keskustan kannatus Ylen mittauksen mukaan on nyt 12,0 prosenttia. Puolue on luultavasti asiasta mielissään, sillä keskustan kannatus on madellut syksyn ajan ennätysmatalissa lukemissa.

Vihreät menettivät ääniään vasemmalle ja oikealle

Suurimpana puolueena jatkaa oppositiopuolue perussuomalaiset, jonka kannatus on 24,3 prosenttia. Puolueen kannatus pysyi samana edelliseen mittaukseen verrattuna. 

Perussuomalaisten kintereillä pysyttelee kokoomus, jonka kannatus on nyt 19,3 prosenttia. Kannatus kasvoi 0,7 prosenttiyksikköä.

Hallituspuolueista vihreät kärsi viimeisimmässä mittauksessa kolauksen, sillä puolueen kannatus putosi 1,9 prosenttiyksikköä. Kannatus on mittauksen mukaan 12,0 prosenttia. Vihreitä on viime viikkoina koetellut kohu ulkoministeri Pekka Haaviston ympärillä, mikä voi osaltaan vaikuttaa tulokseen.

Tutkimusjohtaja Tuomo Turja sanoo Yle Uutisille, että vihreiden ääniä on menetetty muun muassa sdp:lle ja vasemmistolle. Hän kuitenkin toteaa, että saman verran ääniä näyttäisi menevän myös kokoomukselle.

Taloustutkimus haastatteli mittausta varten noin 1 500 suomalaista 9. joulukuuta–8. tammikuuta. Virhemarginaali on 2,5 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Uutista päivitetty 6.38: Muokattu otsikkoa ja kirjoitusasua kauttaaltaan.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja