Mainos

Yleisurheilun EM-kisat uhkaavat jäädä tappiolle

Eilen päättyneet yleisurheilun EM-kilpailut uhkaavat jäävän taloudellisesti tappiolle. Suurin syy miinusmerkkiseen tulokseen on lipputulojen jääminen ennakoitua pienemmäksi.

Viiteen päivään puristetuissa kisoissa katsomoita ei saatu täyteen yhtenäkään iltana.

- Tämä ajankohta todennäköisesti vaikuttaa siihen ja ehkä hieman myös sää pelotti katsojia, Suomen Urheiluliiton ja kisojen järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Antti Pihlakoski arvioi.

- Ja voi olla, että jollain tavalla vaikutti myös se, että Suomen joukkueen odotusarvot olivat ehkä hieman matalammat kuin alunperin ajateltiin, Pihlakoski jatkaa.

Kannattavan tapahtumasta tekee kuitenkin sen yleinen taloudellinen vaikutus Helsingille ja pääkaupunkiseudulle. Kisojen on arvioitu tuovan noin 20-30 miljoonaa euroa alueen talouteen, josta kaupalle ja yrittäjille välittyy suoraan iso osuus.

Kisanäkyvyys heikkoa

Myös mainosmielessä Suomi ja Helsinki saivat arvokasta näkyvyyttä Euroopassa, mutta itse kisakaupungissa näkyvyyttä toivottiin yleisesti lisää.

- Kisatori oli poikkeuksellisen hyvä ja stadionin lähialueilla kisat näkyivät katukuvassa hyvin, mutta kun mennään tuonne keskikaupungille, niin kyllä siinä on toivomisen varaa, Helsingin liikuntajohtaja Anssi Rauramo myöntää.

- Se on aika iso kysymysmerkki tulevaisuudessakin, että miten kisajärjestäjän kanssa yhdessä saadaan kisat näkymään kaupungilla siten, että se kaikkia tyydyttäisi, Rauramo sanoo.

Helsingin kaupungin strategiaan suurien urheilutapahtumien hakeminen kuuluu jatkossakin.

- Kaupunki haluaa olla mukana isojen urheilutapahtumien järjestämisessä jatkossakin. Parhaillaan neuvottelemme Lahden vuoden 2017 MM-hiihtojen sprinttimatkojen hiihtämisestä Helsingissä, Anssi Rauramo kertoo.

Kisamenestys jäi heikoksi - organisaatio remonttiin

Tuloksellisessa mielessä Suomen menestys kotikisoissa oli vaatimatonta. Suomi jäi mitalitilaston hännille yhdellä pronssilla, ja pistesijoituksiakin tuli vain yksi.

- Siinä mielessä se on pettymys, että harjoituskausi on ollut joukkueelle varsin ehjä ja kilpailukausi alkoi suunnitelmien mukaisesti, mutta nöyränä täytyy todeta, että kisat menivät heikosti, Suomen Urheiluliiton huippu-urheilujohtaja Jarmo Mäkelä sanoo.

Suomalaiseen yleisurheilujärjestelmään onkin luvassa varsin suuria muutoksia.

- Lajipäälliköiden toimet lakkautetaan ja voimavaroja satsataan, siinä mitassa kuin niitä ikinä riittää, lajivalmennukseen ja siellä voimakkaasti kyllä suunnataan katsetta myöskin tähän tulevaan sukupolveen.

EM-kilpailut järjestettiin nyt ensimmäistä kertaa olympialaisten kanssa samana kesänä. Jarmo Mäkelän mukaan Helsingin järjestämät kisat saivat formaattina yleisurheilupiireissä hyvin myönteisen vastaanoton.

- Veikkaan, että Euroopan yleisurheiluliiton näkökulmasta tämä kisaformaatti löi itsensä nyt läpi ja me tullaan näkemään EM-kisoja tulevaisuudessakin kahden vuoden välein, Mäkelä arvioi.

Katso Antti Mälkösen juttu (Seitsemän uutiset 2.7.2012)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.