Mainos

Yle: Verohallinto suunnittelee uutta asetta veronkierron estämiseksi – suunnitelmissa reaaliaikainen kassavalvonta

Verohallinto selvittää, voisiko Suomessa ottaa käyttöön uudenlaiset kassajärjestelmät, jotka vaikeuttaisivat yritysten tulojen salaamista. Asiasta kertoo Yle.

Verohallinto selvittää, tulisiko suomalaiset yritykset velvoittaa käyttämään kassajärjestelmää, joka ilmoittaisi kassatapahtumat viranomaisille reaaliaikaisesti. 

Tulojen saaminen tavaroista ja palveluista, eli niin sanottu kassan ohi myyminen, on Suomessa edelleen iso ongelma erityisesti ravintola-alalla.

Verohallinnon tehovalvonnassa vuonna 2015 selvisi, että 600 tarkastetusta ravintolasta 68 prosentissa ilmeni kirjanpidon virheitä ja veronvälttelyä. Ohimyynti oli suuruudeltaan jopa 5–15 prosenttia yrityksen liikevaihdosta.

Kassakoneille asetettaviin vaatimuksiin on ennen suhtauduttu kielteisesti, mutta nyt asenne on muuttumassa, kertoo Matkailu- ja ravintola-alan edunvalvojan MaRa.

– Uusi järjestelmä helpottaa tietojen vaihtoa viranomaisen ja yritysten välillä ja se voisi vähentää hallinnollista taakkaa. Jos se oikeasti vähentäisi toimialan ohimyyntiä, se olisi tärkeä asia, sanoo MaRan varatoimitusjohtaja Veli-Matti Aittoniemi Ylelle.

Ylen mukaan nettiyhteyteen perustuvassa kassajärjestelmässä viranomaisilla olisi jatkuvasti käsillä tieto siitä, onko kone päällä vai ei. Järjestelmä ei kuitenkaan olisi täysin aukoton, sillä yrittäjä voi edelleen ottaa maksun asiakkaalta vastaan lyömättä sitä lainkaan kassakoneeseen.

Tällä hetkellä laissa ei ole määritelty vaatimuksia kassalaitteille. Verohallinnon selvitykselle on annettu aikaa vuoden 2018 loppuun saakka.

2:08

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja