Yle: Tunna Milonoff avoimena loppuun palamisestaan: "Minä en jaksanut"

Toimittaja-juontaja Tunna Milonoff kertoo Ylen kolumnissaan, miten hän paloi loppuun.

Madventures-matkailuohjelmasta tuttu toimittaja-juontaja Tunna Milonoff, 49, kertoo 20. maaliskuuta julkaistussa Ylen kolumnissaan sairastuneensa työuupumukseen.

– Minä en sitten jaksanut. Oireet alkoivat pieninä muutoksina ja haasteina arjessa. Olin vuosia sinnitellyt juuri ja juuri pinnalla, Milonoff kirjoittaa kolumnissaan.

Milonoff kuvailee kirjoituksessaan oireiden alkaneen salakavalasti, mutta ennen sitä hänestä tuntui, että hän pystyy minkälaiseen työmäärään tahansa. Hän kertoo oireikseen, että hänen ajatuksensa katkeilivat jatkuvasti, muisti oli huono ja yleisesti hän tuntui olevan pihalla. Lisäksi sähköpostien avaaminen alkoi tuntua mahdottomalta, eikä hän pystynyt tarttumaan yhteenkään.

– Tavatessani ihmisiä aloin ponnistella, että vaikuttaisin normaalilta. Ja pitkään se menikin läpi. Kehityin mestariksi ottamaan itseäni niskasta kiinni ja nauramaan ääneen huonolle muistilleni tai yleiselle pihallaololleni. Tunnustan nyt, että olen esiintynyt televisiossa sadoille tuhansille ihmisille lähes katatonisessa tilassa peläten, että jään kiinni minä hetkenä tahansa, Milonoff kirjoittaa kolumnissaan.

Itse hän epäili joko vakavaa muistisairautta tai kalvavaa, kuolettavaa tautia. Oireet pelottivat, mutta Milonoff tunsi myös häpeää. Myös kollega Riku Rantalan tehokkuus tuntui Milonoffista pahalta katsoa.

– Samaan aikaan, kun kuljin hernerokkasumussa, ihmiset ympärilläni jatkoivat suorittamista entiseen tapaan. Yhtiökumppanini ja ystäväni Riku on tunnettu ihmisrobotti, jonka suorituskyvyn todistaminen ei varsinaisesti helpottanut oloani. Tuntui kuin katselisin elämää ulkopuolelta, Milonoff kirjoittaa.

Sairauden edetessä Milonoff pystyi hädin tuskin tekemään yhden asian ja sen jälkeen hän koki olevansa niin loppu, että hänen täytyi levätä. Myös lähipiiri huomasi muutoksen, ja lopulta Milonoffin vaimo Jenni Milonoff ja hänen yhtiökumppaninsa passittivat hänet sairauslomalle.

Ensimmäisenä sairauslomapäivänä Milonoff kirjoittaa tehneensä to do -listan rästiin jääneistä kotihommista. Hänen alkuajatuksensa oli suorittaa myös sairauslomansa. Hän kuitenkin nukkui ensimmäiset kolme viikkoa ja huomasi, ettei uupumus lähde päiväunilla.

Lääkärin mukaan hänen uupumuksensa oli vakava. Milonoffin mukaan hänen hermostonsa oli jäänyt pitkäkestoisen stressin myötä krooniseen ”taistele tai pakene” -tilaan ja hänen kehonsa oli unohtanut, miten palaudutaan.

Työmaailma on valtavassa murroksessa, ja Milonoff pelkääkin, että tulevaisuudessa ihmisiä odottaa uupumispommi. Tällä hetkellä hän toipuu omasta työuupumuksestaan ja toivoo sydämensä pohjasta, että laaja-alaiselta ihmisten uupumiselta vältyttäisiin tulevaisuudessa.

Milonoffit ovat olleet yhdessä jo yli 20 vuotta.

Lähde: Yle

Lue myös:

    Uusimmat