Terrafamen osakas toistuvasti rahanpesutarkkailun kohteena, kertoo Yle – mittava tietovuoto paljastaa pankkien laiminlyövän rahanpesun ehkäisyn

Mittava tietovuoto koskien noin 1  800 miljardin euron epäilyttäviä rahansiirtoja vuosina 2000–2017 paljastaa, että pankit ovat laiminlyöneet rahanpesun ehkäisyn toistuvasti, kertoo Yle.

Kansainvälisessä vuotoa tutkineessa toimittajaryhmässä ICIJ:ssä on Suomesta mukana Ylen MOT.

Kaikkiaan verkostossa on mukana 110 tiedotusvälinettä 88 maasta.

Pankkien papereiksi nimetty tietovuoto koostuu ilmoituksista, joita pankit ovat tehneet Yhdysvaltojen rahaliikennettä valvovalle FinCEN-viranomaiselle. Pankit ovat velvollisia ilmoittamaan epäillyistä rahanpesutapauksista. Aineistossa kerrotaan olevan yli kaksi biljoonaa siirtoa.

Asiakirjoista löytyvät myös noin sadan suomalaisen yhtiön ja yksityishenkilöiden nimet. Ylen mukaan Nordea on ainoa aineistossa näkyvästi mukana oleva suomalaispankki. Aineiston mukaan Nordean tilien kautta on kulkenut muiden pankkien epäilyttäviksi luokittelemia siirtoja yli 150 miljoonan euron arvosta.

Valtaosa näistä siirroista on tehty vuosien 2013–17 aikana. Aineiston mukaan Nordea on ainakin joissakin tapauksissa laiminlyönyt pankeille kuuluvaa velvollisuutta tuntea asiakkaansa, jotta rahanpesu voitaisiin estää.

Nordea toteaa Ylelle, ettei se hyväksy pankin käyttämistä rahanpesuun. Pankki kertoo myös tehneensä vuoden 2015 jälkeen useita toimia, joilla se on kohentanut rahanpesun ja muiden taloudellisten väärinkäytösten ehkäisyä.

Raportit epäilyttävistä tilisiirroista viranomaisille eivät välttämättä tarkoita, että niihin liittyisi rahanpesua tai muuta rikollista toimintaa. Pankkien velvollisuus on kuitenkin ilmoittaa epäilyttävistä rahansiirroista. Osa ilmoituksista johtaa myös rahanpesututkintaan.

Jokerien venäläisomistaja tarkkailtavana

Jääkiekiekkojoukkue Jokerien venäläisomistajat ovat tietovuodon mukaan olleet vuosien ajan tarkkailussa. Vladimir Potaninista ja hänen yhtiöistään on tehty useita rahanpesuilmoituksia. Joukkueen päärahoittajana toimivan Potaninin tilisiirtoja on luokiteltu epäilyttäviksi useiden kymmenien miljardien eurojen edestä. Vuodettu aineisto ei sisällä tietoja Jokereiden rahaliikenteestä.

Potanin ei halunnut kommentoida epäilyjä Ylelle.

Terrafamen kumppanista tehty useita ilmoituksia

Aineistosta selviää myös, että valtion kaivosyhtiö Terrafamen yhteistyökumppani Trafigura on ollut monesti rahanpesututkijoiden kiinnostuksen kohteena. Trafigura omistaa vuodesta 2017 lähtien Terrafamesta kolmanneksen.

Trafiguran yhteydessä selvitetään useiden kymmenien miljardien eurojen arvoisia epäilyttäviä tilisiirtoja. Hälytyskellot ovat soineet, koska Trafiguralla ollut yhteyksiä korruptioskandaaleihin eri puolella maailmaa. Lisäksi se on siirtänyt useita satoja miljoonia euroja veroparatiisiyhtiöille, joilla ei näytä olevan todellista liiketoimintaa.

Trafigura ei halunnut kommentoida epäilyjä Ylelle. Kommenttipyynnön torjuivat myös elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) ja työministeri Tuula Haatainen (sd.). Terrafamen toiminta kuuluu nykyisin työministerin vastuulle.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja