Yle: Sysmä työllisti samaa konsulttia 400 000 eurolla – näin kunnanjohtaja, paikallispoliitikko ja asiantuntija kommentoivat suuria summia

6:04
Pienissä kunnissa valitsijayhdistyksillä on vaikutusvaltaa

Ylen selvityksen mukaan pieni, alle 4000 asukkaan Sysmä ostaa runsaasti konsulttipalveluita kokoonsa nähden.

Yle pyysi nähtäväksi Sysmän kunnan konsulttipalkkiot viimeisen neljän vuoden ajalta. Dokumenteista selviää, että kunta maksoi vuosina 2017–2020 konsulteille yhteensä vajaat 2,3 miljoonaa euroa.

Eniten kunta maksoi yhdelle ja samalle konsulttiyhtiölle, Kuntavelho oy:lle.

Yhtiö laskutti Sysmän kuntaa neljän vuoden aikana yhteensä arvonlisäveroineen yli 400 000 euroa. Ylen mukaan summa on poikkeuksellinen verrattuna muihin pieniin hämäläiskuntiin.

Konsultin tehtävänä oli valmistella elinvoimahankkeita Sysmälle. Valmistelun lisäksi konsultti toimi elinkeinotyöryhmän sihteerinä, päätösten täytäntöönpanijana ja seurannasta vastaavana. Sama konsulttiyhtiö myös toteutti hankkeita itse. 

Konsulttidemokratiasta kirjoittanut akatemiatutkija Hanna Kuusela mukaan on huolestuttavaa, jos kunta ostaa palveluja jatkuvasti samalta tuottajalta.

– Näyttää kuviolta, jossa kunta on tullut riippuvaiseksi yhdestä konsultista tai toisaalta konsultti on pystynyt hyödyntämään kuntaa toistuvasti, hän kommentoi Ylelle.

Kunnanhallitusta epäilytti, kunnanjohtaja harmistui

Kunnan elinvoimatyöhön budjetoitiin rahaa ja kilpailutukset tuotiin kunnanhallitukselle hyväksyttäviksi. Kunnanhallitusta kuvio alkoi kuitenkin epäilyttämään.

 Kunnanhallituksen puheenjohtaja Juho Hopeasaaren (kesk.) mukaan tahti oli kova ja elinkeinotyöryhmään tuli hankkeita niin usein, ettei niitä ehditty edes käsitellä kunnolla.

– Projektit laitettiin nopeasti vireille ja hanketyöntekijät kilpailutettiin nopealla aikataululla. Niihin ei tullut välttämättä muilta tarjouksia kuin Kuntavelholta, Hopeasaari kertaa.

– Ehkä liian paljon käytettiin yhtä ja samaa konsulttia. Olisi pitänyt laajakatseisemmin valita konsultteja tai tehdä omana työnä.

Kunnanhallitus päätti puolittaa elinkeinotyöhön varatut rahat vuodelle 2020. Kunnanjohtaja kuitenkin harmistui tästä ja päätti lopettaa elinkeinotyöryhmän toiminnan.

– Me imuroimme merkittävästi rahaa. Tämä ehkä unohtui kuntapäättäjiltä, sanoo Sysmän kunnanjohtaja Marketta Kitkiöjoki.

Kunnanjohtaja ei näe kunnan eri osa-alueiden ulkoistuksissa ongelmaa.

– On erinomaista, että me voimme käyttää ulkopuolelta ostettuja palveluita. Yksityinen puoli toimii paljon tehokkaammin kuin julkinen sektori. Se on satavarma asia eikä siitä tarvitse edes kiistellä, sanoo Kitkiöjoki.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja