Yle sallii keskusdigisovittimet

Yleisradion toimitusjohtajan Mikael Jungnerin mukaan kyseessä ei ollut linjanmuutos, vaan päätöstä valmisteltiin joitakin viikkoja. Lopullisen ratkaisun teki Ylen hallitus.

Yle on loiventanut jyrkkää digi-tv-linjaansa sallimalla keskusdigisovittimien käytön taloyhtiöissä. Keskussovitin muuntaa lähetykset analogisiksi, joten tv-lähetyksiä voi halutessaan katsoa kotioloissa ilman erillistä sovitinta. Kaikille taloyhtiön talouksille pitää kuitenkin välittää myös digitaalinen signaali.

Uusi ratkaisu tarjoaa heti vaihtoehdon vain antennitalouksille. Suomen kaapelitelevisioliiton mukaan kaapeli-tv-verkoissa analogisten lähetysten jatkamiseen tarvitaan vielä eri tv-yhtiöiden suostumus.

Isännöintiliiton mukaan useimmissa taloyhtiöissä asukkaiden enemmistöä voi enää olla vaikea saada keskussovittimen kannalle, koska suuri osa asukkaista on jo hankkinut kotiin omat digiboksinsa. Päätöksellä voi olla merkitystä kuitenkin esimerkiksi kouluille ja hotelleille.

Yksi keskusdigisovitin maksaa taloyhtiölle asennuksineen arviolta noin 2000-2500 euroa. Tarkka hinta riippuu asennusliikkeiden perimistä kustannuksista.

Ylen mukaan rinnakkaiset signaalit aiheuttavat taloyhtiöille merkittäviä lisäinvestointeja. Analogiseksi muuntamalla menetetään kuitenkin digitaaliset lisäpalvelut, kuten ohjelmaopas ja tekstitykset.

Jungner: Päätöstä valmisteltiin viikkoja

Yleisradion toimitusjohtaja Mikael Jungner on joutunut tuoreeltaan selittelemään Ylen linjanmuutosta keskusdigisovittimien sallimisesta. Jungner ei kuitenkaan suoraan myöntänyt, että kyse edes olisi linjanmuutoksesta.

Hänen mukaansa Yle valmisteli digisovitinratkaisua "jonkin aikaa, siis viikkoja". Ratkaisua ehdittiin jo ennakoida lehdissä ennen iltapäivän tiedotetta.

Päätös annettiin Jungnerin mukaan julkisuuteen heti, kun ratkaisu oli saatu. Tiedonantoa edelsi Ylen hallituksen kokous.

Yleisradio myöntyi taloyhtiöiden analogisiin rinnakkaislähetyksiin vain viisi kuukautta ennen digi-tv:n ilmoitettua alkamisajankohtaa. Julkisuudessa analogisten lähetysten vastaanoton jatkamista vaadittiin pitkään, jotta esimerkiksi taloyhtiöille olisi ollut mahdollisuus punnita eri vaihtoehtoja.

Uusi ratkaisu tarjoaa heti vaihtoehdon vain antennitalouksille. Suomen kaapelitelevisioliiton mukaan kaapeli-tv-verkoissa analogisten lähetysten jatkamiseen tarvitaan vielä tv-yhtiöiden suostumus.

Ylen Lintilä: Laki ei kiellä keskusdigisovittimia

Yleisradion hallintoneuvoston puheenjohtajan Mika Lintilän (kesk.) mukaan Yle sallii keskusdigisovittimet, koska kiellolle ei löytynyt perusteista laista. Lintilän saamien tietojen mukaan näkemys on selvinnyt vasta tämän vuoden puolella.

Lintilä ei näe, että Ylen hallituksen tuore päätös asettaisi ihmisiä ja taloyhtiöitä eri arvoiseen asemaan. Lintilän mukaan keskussovittimen hankkineen taloyhtiön on tarjottava asukkailleen analogisen signaalin ohessa myös digitaalinen.

Aiemmin Yle teki päätöksen, joka salli keskusdigisovittimen sairaaloille. Lintilän mukaan samaa ei olisi voitu sallia tavallisille taloyhtiölle jo tuolloin, koska lakiongelma ei ollut tuolloin vielä tiedossa.

- Sehän olisi vetänyt pohjan koko asialta. Tämä on eri asia, tämä lakidilemma, kuittaa Lintilä.

Lakidilemmalla hän viittaa nyt esille tulleeseen lain tulkintaan eli siihen, että laki ei mahdollista keskusdigisovittimien kieltoa.

Lintilä vakuuttaa myös, ettei päätös taloyhtiökohtaisen keskusidigisovittimen sallimisesta, tule muuttamaan mitenkään digiaikataulua.

Ylen hallintoneuvoston varapuheenjohtajan Liisa Jaakonsaaren (sd.) mukaan keskusdigisovittimien sallimisesta on keskusteltu jo aiemmin hallintoneuvostossa.

Jaakonsaaren mukaan Ylen toimiva johto on kuitenkin ollut jyrkästi niiden sallimista vastaan ja hallintoneuvosto on luottanut Ylen johtajiin. Jaakonsaari myöntää, että hallintoneuvosto olisi voinut olla asiassa tiukempi.

Jaakonsaari sanoi, ettei muista, ovatko Ylen johtajat perustelleet aiempaa kielteistä keskusdigisovitin kantaa lain tulkinnalla vai muilla perusteilla.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat