Yle: Pankkien asiantuntijat varoittavat: Asuntovelallinen, varaudu tähän!

Asuntovelalliset ovat saaneet nauttia matalista koroista pitkään. Asuntolainojen suosituin korko, 12 kuukauden euribor, on ollut nousussa joulukuun puolivälistä asti. Ylen haastattelemien pankkien asiantuntijoiden mukaan korkojen nousuun tulevaisuudessa kannattaa varautua.

Yle haastatteli pankkien asiantuntijoita siitä, alkavatko velallisen hullut vuodet olla takana ja siintääkö edessä tiukka suunnitelmatalous.

POP Pankin toimitusjohtaja Heikki Suutalan mukaan markkinoiden tilannetta kannattaa toistaiseksi seurata suurempia johtopäätöksiä tekemättä.

– On hyvin mahdollista on se, että korot lähtevät hiljalleen nousemaan, Suutala kommentoi.

Nordean ekonomisti Pasi Sorjonen varoittaa asuntovelallisia myös ennustettua nopeammasta korkojen noususta.

– Fiksun kuluttajan kannattaa varautua korkojen nousuun hyvissä ajoin, Sorjonen vinkkaa.

Lainanhoitokulut nousevat

Aktian pääekonomisti Timo Tyrväinen kehottaa maksamaan velkaa pois nyt, kun korko on halpaa. Osalle velallisista Tyrväinen ennustaa huonoja aikoja.

– Niille ihmisille, jotka ovat rakentaneet taloutensa sen varaan, että korot pysyvät matalina, tämä tulee olemaan raadollista, koska lainanhoitokulut nousevat, Tyrväinen ennustaa.

Pohjois-Savon alueen asiantuntija, pankinjohtaja Anitta Siponen Iisalmen Osuuspankista on samoilla linjoilla.

– Oma lainamäärä kannattaa mitoittaa niin, että se kestää koronnousun ja sitä vartenhan näitä säännöksiä on tullut, että 90 prosenttia voi olla korkeintaan rahoitusaste asuntolainassa, sanoo pankinjohtaja Anitta Siponen.

Lue myös:


MTV3/Jokakoti

Lähde:Yle.fi

Kuva: Colourbox

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja