Yle: Nuorisosäätiöllä vaiettuja kiinteistöbisneksiä, viranomaiset kiinnostuivat

Keskustataustaisesta Nuorisosäätiöstä on alettu viime vuosina tehdä kovan rahan rakennuttajaa, vaikka sen tarkoitus on edistää nuorten edullista asumista, kertoo Yle laajassa selvityksessään. 

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen kommentoi Ylen uutista toteamalla, että on hyvä selvittää, jos jotakin selvitettävää on. Kaikkosen mukaan keskustalla ei puolueena ole asiassa roolia.

– Se on itsenäinen säätiö eikä ole sinänsä keskustan ohjailtavissa millään tavalla, Kaikkonen sanoi.  

Kaikkonen oli takavuosina Nuorisosäätiön hallituksen pitkäaikainen puheenjohtaja, mutta erosi paikalta vaalirahakohun aikana. Hän sanoi, ettei tunne Ylen tänään uutisoimia asioita. Hän huomautti, että on jättänyt säätiön vuonna 2009. 

– Jos siellä on jotakin selvitettävää, niin hyvä, että selvitetään, mutta en pysty minkäänlaiseksi puhemieheksi tai arvioijaksi tässä asiassa lähtemään, Kaikkonen sanoi puolueen eduskuntaryhmän kesäkokouksen infossa.  

Kaikkosen mukaan Nuorisosäätiö ei ollut millään tavalla esillä eduskuntaryhmän kokouksessa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ollut infossa paikalla.   
  
Patentti- ja rekisterihallitus ja Ara selvittävät toimintaa  
  
Nuorisosäätiö aikoo Ylen mukaan kaksinkertaistaa asuntojensa määrän lähivuosina ja suunnittelee tuhansien kovan rahan asuntojen rakentamista kasvukeskuksiin. Markkinaehtoisia asuntoja valmistuu tai on jo valmistunut ainakin Lahteen, Hämeenlinnaan, Hyvinkäälle, Riihimäelle ja Tallinnaan. Koska niihin ei saada julkista tukea, niitä voi vuokrata millä hinnalla ja kenelle tahansa. 

Säätiön varsinainen tarkoitus ei ole kuitenkaan tehdä voittoa vaan tukea nuorten itsenäistymistä sekä tehdä nuoriso- ja kasvatustyötä. 

Säätiö on myös sijoittanut vuokralaisilta kerättyjä korjausvaroja vastoin viranomaisten ohjeita erittäin korkean riskin rahaston kautta aasialaisille osakemarkkinoille. Säätiötä valvovan Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskuksen Aran ohjeiden mukaan yleishyödyllinen tuen saaja saa sijoittaa varojaan, mutta se pitää tehdä turvallisesti. 

Analyytikko Ari Rajala pitää säätiön arvopaperisijoituksia poikkeuksellisina jopa liiketaloudellisin perustein toimivalle yhtiölle. 

– Siellä on aika paljon riskipitoisia sijoituksia. Normaali yritys pyrkii sijoittamaan varojaan mahdollisimman riskittömästi, Rajala sanoo Ylelle. 

Patentti- ja rekisterihallitus sekä Ara selvittävät nyt Nuorisosäätiön toimintaa. Viranomaisia kiinnostaa myös kiinteistösijoitusyhtiö, joka on käynyt asuntokaupoilla samassa kohteessa Nuorisosäätiön kanssa. Ylen mukaan sijoitusyhtiön taustalla todellisina vallankäyttäjinä ovat Nuorisosäätiön johtajat Aki Haaro ja Perttu Nousiainen

Lue myös:

    Uusimmat