Nuorisosäätiön toimitusjohtaja jättää tehtävänsä

Nuorisosäätiön toimitusjohtaja Aki Haaro jättää tehtävänsä. Säätiövalvontaa hoitavan Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) mukaan Haaro ja sunnuntaina eronnut Nuorisosäätiön hallituksen puheenjohtaja Perttu Nousiainen hankkivat yhtiöilleen satojatuhansia euroja säätiölain vastaisesti.

Säätiön tiedotteen mukaan Haaro ei jätä tehtäväänsä heti, vaan hänen seuraajansa on tarkoitus aloittaa viimeistään syksyllä. Säätiö käsitteli Haaron asemaa eilen pidetyssä hallituksen kokouksessa.

Säätiövalvonta vaati Nousiaisen eroa jo perjantaina käräjäoikeuteen toimittamassaan hakemuksessa. PRH:lla ei kuitenkaan ole säätiölain mukaan mahdollisuutta hakea toimitusjohtajan erottamista, vaan se kuuluu säätiön hallituksen toimivaltaan. Valvonta oli pyytänyt säätiöltä selvitystä siitä, miten se menettelee Aki Haaron suhteen.

Nuorisosäätiö tiedotti asiasta samaan tapaan kuin Nousiaisenkin erosta. Väärinkäytösepäilyjä ei mainita tiedotteessa sanallakaan. Säätiön mukaan Haaron tehtävien siirtämisestä uudelle toimitusjohtajalle mahdollisimman pikaisesti sovittiin hyvässä yhteisymmärryksessä.

– Uusi organisaatiorakenteemme astuu voimaan kesän jälkeen, ja tarvitsemme silloin uudenlaista osaamista, kertoo hallituksen nykyinen puheenjohtaja Mikko Henttonen tiedotteessa.

STT ei ole toistaiseksi tavoittanut Henttosta.

Säätiövalvonnan tiedot tulivat poliisilta ja verottajalta

Patentti- ja rekisterihallituksen valvonta- ja lakipäällikkö Terhi Maijala kertoi maanantaina, että PRH ja Nuorisosäätiö ovat hakeneet osia hakemuksesta salaisiksi. Maijala kertoi sen verran, että PRH:n näkemyksen mukaan rahoja on järjestelty Nuorisosäätiön kumppanin SSR Groupiin kuuluvan lahtelaisen rakennusliikkeen Salpausselän Rakentajien kautta Haaron ja Nousiaisen firmoille.

– Lähdimme selvittämään tätä Yleltä saatujen tietojen perusteella vuonna 2016. Meillä heräsi epäily, toimitaanko kaikilta osin säätiölain mukaisesti vai onko mahdollisesti lähipiirietuja, jotka olisivat säätiölain vastaisia, Maijala kertoi maanantaina STT:lle.

Patentti- ja rekisterihallituksen tiedot ovat Maijalan mukaan peräisin verottajalta ja poliisilta.

Rahat ovat Maijalan mukaan päätyneet Neola- ja Greenport-nimisille yhtiöille. Neola tunnetaan myös aiemmin julkisuudessa esillä olleella Runnin kylpylä -nimellä.

Salpausselän Rakentajien toimitusjohtaja ei kommentoi asiaa, koska tiedotusvastuu on emokonserni SSR Groupin toimitusjohtajalla Arto Kukkosella. Kukkonen kertoi STT:lle maanantaina, että kyseessä on hänelle täysin uusi asia.

– Jotta voin kommentoida tätä kunnolla, minun täytyy saada lisää tietoa siitä, mistä tässä on kysymys. Minulla ei ole tästä mitään tietoa tällä hetkellä, Kukkonen sanoi.

Hän kertoi, että SSR on tehnyt joitakin kohteita Nuorisosäätiölle, mutta säätiön kohteet muodostavat murto-osan konsernin liikevaihdosta. Hänen mukaansa yhtiön suhde Nuorisosäätiöön on ollut täysin ammatillinen.

STT ei ole useista yhteydenotoista huolimatta tavoittanut Nousiaista tai Haaroa kommentoimaan PRH:n näkemystä.

Yle ja Suomen Kuvalehti kertoivat jo viime viikolla, että poliisi selvittää muun muassa, onko Salpausselän Rakentajat järjestänyt satojentuhansien eurojen maksuja Nousiaisen tilille. Ylen haastattelussa Nousiainen kiisti saaneensa rahavirtoja tai lainoja virolaisilta ja veroparatiisiin rekisteröidyiltä yhtiöiltä. Haaro ei halunnut tuolloin kommentoida asiaa Ylelle. 

Lue myös:

    Uusimmat