Yle: Kiristyshaittaohjelma iskenyt keväällä neljä kertaa Husiin

Suomalaissairaaloissa on havaittu kiristyshaittaohjelmatartuntoja, uutisoi Yle Viestintäviraston Kyberturvallisuuskeskuksesta saamiensa tietojen pohjalta. Kiristyshaittaohjelma lukitsee tietokoneen tiedostoja ja vaatii lunnaita niiden palauttamiseksi.  

Yksi kiristyksen kohteista on Ylen mukaan tänä keväänä ollut Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri Hus, jossa tapauksia on ollut neljä. Ensimmäinen lunnastroijalainen havaittiin Husissa tämän vuoden helmikuussa.  

Husin tietohallinnon johtaja Pertti Mäkelä ei kertonut Ylelle, millaista haittaa ohjelmista on ollut. Ainoatakaan tiedostoa ei hänen mukaansa ole toistaiseksi hävinnyt, vaan ne on saatu palautettua varmuuskopioista. Ylen mukaan Hus vakuuttaa, että hyökkäykset eivät uhanneet potilasturvallisuutta. 

Husin lisäksi muun muassa Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri Turun seudulla on joutunut kiristyshaittaohjelman uhriksi. Sieltä ei tehty asiasta rikosilmoitusta, Yle kertoo. Hus sen sijaan teki. Keskusrikospoliisin mielestä rikosilmoitus onkin suotavaa tehdä, jotta poliisi pysyy perillä tapauksista ja pystyy myös estämään tartuntatapauksia ennalta.  

Lunnaita ei sen sijaan kannata maksaa, KRP:stä muistutetaan.  

– Kiristyshaittaohjelmat ovat rikollista toimintaa. Niillä kerätään rahaa. Rahalla rikolliset kehittävät uusia, parempia järjestelmiä, rikoskomisario Jyrki Kaipanen keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta perustelee Ylellä.  

Husista kerrotaan Ylelle, että kiristäjille ei maksettu lunnaita.  

Kaipasen mukaan kiristyshaittaohjelmat eivät ole Suomessa ja muissa Pohjoismaissa iso ongelma.

Suomea turvaa hänen mukaansa etenkin kieli: moni miettii kahdesti ennen kuin avaa sähköpostin mukana tulleen englanninkielisen liitetiedoston.  

Lue myös:

    Uusimmat