Mainos

HS: Suomessakin leviävä kiristysohjelma on kaikkien aikojen suurituottoisin – näin pidät tietosi turvassa

Maailmalla leviävän kiristyshaittaohjelman laajuutta on mahdoton arvioida, kertoo Helsingin Sanomat.

Kiristyshaittaohjelma leviää eri tavoin. Viime viikolla uutisoitiin Facebookissa leviävästä Locky-kiristysohjelmasta, joka leviää Messenger-sovelluksen kautta. Tietoturvayhtiö Check Point arvioi uhrien määrän kasvavan koko ajan.

Haittaohjelman ujuttautuessa tietokoneelle, tabletille tai puhelimelle, se lukitsee kaikki tiedostot. Tämän jälkeen käyttäjä saa viestin, jonka mukaan tiedostot vapautetaan jälleen, kun käyttäjä on maksanut vaadittavan summan verkkorikollisille.

Maksettavat summat ovat usein pieniä, mutta ne hoidetaan jäljittämättömällä virtuaalivaluutta Bitcoinilla.

Suomessa kiristysohjelmalla on isketty esimerkiksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin tietojärjestelmiin. Haittaohjelma ehdittiin kuitenkin poistaa ajoissa.

Todellista tapausmäärää on kuitenkin vaikea arvioida, sillä kaikista tartunnoista ei tehdä ilmoitusta eteenpäin. KRP:n ylikomisario Timo Piiroinen kommentoi HS:lle, ettei moni edes tiedä, että haittaohjelmasta voi tehdä rikosilmoituksen.

Toisaalta taas yritykset saattavat nähdä lunnaiden maksamisen helppona vaihtoehtona, mitä asiantuntijat eivät kuitenkaan suosittele. Takeita rikollisten lupaukselle antaa salausavaimen rahaa vastaan ei nimittäin ole.

Kiristysohjelmien varalle tulisi huolehtia siitä, että käytössä on asianmukainen tietoturvaohjelma. Varmuuskopiointi puolestaan on elintärkeää tärkeiden tiedostojen säilymisen kannalta. Jotkin haittaohjelmat tosin iskevät myös varmuuskopioihin, joten ne on syytä säilyttää esimerkiksi pilvipalvelussa.

Kaikkein tärkeintä on kuitenkin pysyä aina valppaana epäilyttävien viestien varalta. Hyökkäyksistä on lisäksi syytä tehdä aina rikosilmoitus.

 

***

10:05

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.