Mainos

OP-ryhmän Karhinen: Veroparatiisien vastainen taistelu poliitikkojen käsissä

OP-ryhmän pääjohtajan Reijo Karhisen mukaan veroparatiisien vastainen toiminta on ensisijaisesti poliitikkojen käsissä. Karhinen kertoi näkemyksiään muun muassa Panama-papereihin Ylen ykkösaamussa lauantaina.

Karhisen mukaan tietovuodot ovat vakava isku koko finanssialalle, mutta samalla ne edesauttavat läpinäkyvyyden lisääntymistä.  

– Läpinäkyvyyden vaatiminen on paljon voimakkaampaa kuin aikaisemmin ja näitä tulee enemmän ilmi.

Pääjohtajan mukaan vuodon massiivisuus yllätti hänet. Karhinen uskoo, että veroparatiisikohujen taustalta löytyvät muun muassa ahneus sekä laajemmin suuri arvojen kriisi. Karhinen muistutti, että aukot laeissa ovat poliitikkojen vastuulla.

– Moni ihmettelee esimerkiksi, miten EU:n sisällä voi olla erilaista verokohtelua ja miksi eroja ei harmonisoida.  

Pelkkä lakien noudattamien ei riitä

Karhinen totesi, että asiakkaat odottavat pankki- ja finanssialalta korkeampaa moraalia ja arvoja kuin pelkästään lainsäädännön noudattamisen. Hän ei suostunut kommentoimaan Nordean kytkeytymistä Panaman kohuun. Sen sijaan hän vakuutti, ettei OP-ryhmästä voisi löytyä vastaavaa toimintaa.  

– Pankkitoiminta on luottamukseen perustuvaa liiketoimintaa, jossa asiakkaat uskovat meille rahansa ja odottavat meidän toimivan sen mukaisesti, että luottamuspääomaa syntyy.  

Pääjohtaja ei osannut arvioida moraalikadon tarkkoja syitä, mutta muistutti, että esimerkiksi koronkiskonnan tyyppistä toimintaa on ollut jo tuhansia vuosia.  

Suomessa Panama-tietovuodon keskiössä on ollut Nordea, jonka Luxemburgin yksikön on kerrottu auttaneen asiakkaitaan perustamaan hallintayhtiötä Panaman kaltaisiin veroparatiiseihin. Nordea on sanonut toimineensa lainsäädännön mukaisesti ja vedonnut siihen, että aloite yhtiöiden perustamisesta on tullut asiakkailta.  

Nordea on sanonut lopettavansa yhteistyön panamalaisen lakiyhtiö Mossack Fonsecan kanssa.  

OP ja Danske Bank ovat aiemmin kertoneet STT:lle, että Panama-kohu Nordean ympärillä on tuonut niille lisää asiakkaita.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.