Yle: Ehrnroothien yhtiö tehtaillut satoja veroparatiisiyhtiöitä

Suomalaissijoittajien Georg ja Henrik Ehrnroothin omistama luxemburgilainen yhtiö LWM on tehtaillut asiakkailleen satoja veroparatiisiyhtiöitä, kertoo Yle.

Ylen selvitysten mukaan yhtiön asiakkaina on ollut muun muassa suomalaisen talouselämän huippunimiä, kuten Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila, Sampo-konsernin johtaja Kari Stadigh ja pörssiyhtiö eQ:n toimitusjohtaja Janne Larma

Yle kertoo, että tavoitetut asiakkaat korostivat toimintansa laillisuutta.  

Ehrnroothien yhtiö on auttanut asiakkaitaan perustamaan tai muuten järjestellyt veroparatiisiyhtiöitä Ylen mukaan ainakin Luxemburgiin, Panamaan, Brittiläisille Neitsytsaarille ja Niuen saarelle. Yle arvioi asiakasyritysten tilinpäätöstietoihin perustuen, että LWM:n avulla hallinnoidaan suomalaisten varallisuutta ainakin satojen miljoonien eurojen arvosta.

Yhteys Panaman papereihin

Ehrnroothien yhtiön on perustanut alun perin ruotsalaispankki SEB vuonna 1999. Ylen mukaan yhtiö on tehnyt aiemmin yhteistyötä Panama-tietovuodon keskiöön joutuneen lakifirman Mossack Fonsecan kanssa, mutta viime vuosina yhteydet ovat hiipuneet.

Ylen mukaan SEB vaikuttaa Panama-kohuun yhdistettyä Nordeaakin aktiivisemmalta toimijalta veroparatiiseissa. SEB:n vastuullisuusjohtaja Gent Jansson kommentoi Ylelle, että LWM:n toiminta ei vastaa yrityksen nykyisiä arvokäsityksiä.

Yle kertoo, että Ehrnroothit hankkivat LWM:n itselleen kesällä 2014.  

Georg ja Henrik Ehrnrooth kieltäytyivät kommentoimasta asiaa Ylelle. He kuuluvat varakkaaseen Ehrnroothien sukuun, ja heillä on merkittäviä omistuksia useissa suomalaisissa pörssiyhtiöissä.  

Panama-vuodon kohteena ollut lakifirma puolustautuu 1:01

Lue myös:

    Uusimmat