Yle: Armeijasta kieltäytyvien määrässä selvä rynnistys alkuvuonna – rangaistus odottaa pian yhä useampaa kieltäytyjää

Alkuvuonna ase- ja siviilipalveluksesta kieltäytyneiden määrässä on näkynyt selvä piikki. Jehovan todistajien vapautuslain kumoamisella on osuutensa asiassa.

Yle kertoo, että Siviilipalveluskeskuksen mukaan kieltäytyjiä on ollut tammi-maaliskuussa 52, kun tyypillisesti heitä on kokonaisessa vuodessa ollut noin 30–40. Kaikkiaan viime vuoden keväästä lähtien kieltäytyneiden määrä on sadan kieppeillä.

Jehovan todistajat ase- ja siviilipalveluksesta vapauttanut laki on asettanut ihmiset eriarvoiseen asemaan. Viime vuoden helmikuussa hovioikeus kumosi syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä, sillä syytetty oli valittanut lain olevan muita kieltäytyjiä kohtaan syrjivä.

Tapauksen jälkeen kieltäytyjiä ei ole käräjillä tuomittu vapaus- tai valvontarangaistuksiin. Eduskunta päätti alkuvuodesta kumota Jehovan todistajien vapautuslain huhtikuusta alkaen.

Lainsäädännön "välitilan" vuoksi moni kieltäytyjä selviää todennäköisesti rankaisematta.

Itä-Uuden syyttäjänvirastosta kerrotaan Ylelle, että joulukuun alun jälkeen myös syyteharkintaan on saapunut lähes kolminkertainen määrä kieltäytymisiin liittyviä asioita kuin aiemmin. Ensimmäiset alkuvuoden niin sanottua aikaikkunaa hyödyntäneet tapaukset päästäneen käsittelemään käräjillä kesäkuussa.

Nyt muuttunut tilanne kasvattaa kieltäytyjille langetettavien vapausrangaistusten määrää, kerrotaan Aseistakieltäytyjäliitosta Ylelle.

Lue myös:

    Uusimmat