Käräjäoikeus on antanut vapauttavan tuomion ainakin kahdeksalle totaalikieltäytyjälle viikon sisällä – perusteena vanha lakipykälä

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut tällä viikolla vapauttavan tuomion ainakin kahdeksalle totaalikieltäytyjälle, Aseistakieltäytyjäliitto kertoo tiedotteessaan.

Mistä näyttää varusmiespalvelus vuonna 2020? Katso video!

Miltä näyttää asepalvelus ensi vuonna? 7:09

Tiedotteen mukaan kaikkia kahdeksaa syytettiin siviilipalveluksesta kieltäytymisestä. Kaikki heistä olivat kieltäytyneet ennen 1.4.2019. Tuolloin kumottiin laki, joka aiemmin vapautti Jehovan todistajat asevelvollisuuspalveluksesta.

Vapauttavat tuomiot perustuvat tekohetken lain periaatteeseen.

Käräjäoikeus katsoo, että vapautuslain voimassa ollessa kieltäyneiden tuomitseminen olisi syrjintää Jehovan todistajiin verrattuna, vaikka tuomioistuinkäsittely tapahtuukin vasta vapautuslain kumoamisen jälkeen.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus vahvistaa MTV Uutisille tietojen paikkansapitävyyden.

"Totaalikieltäytyjien määrä tulee todennäköisesti nousemaan"

Aseistakieltäytyjäliitto kertoo tänään julkaisemassaan tiedotteessa pitävänsä erittäin todennäköisenä, että totaalikieltäytyjille langetetaan vapauttavia tuomioita myös jatkossa.

Liitto kuitenkin uskoo tuomioiden jatkuvan 1. huhtikuuta jälkeen kieltäytyneiden osalta. Aseistakieltäytyjäliitto toteaa, että totaalikieltäytyjien määrä tulee todennäköisesti nousemaan aikaisempaa korkeammalle tasolle.

– Suurin osa totaalikieltäytyjistä, joille asia on nyt ajankohtainen, ajoitti kieltäytymisensä vapautuslain voimassaolon ajalle välttyäkseen ihmisoikeuksia rikkovalta tuomiolta. Silti tahti on jo nyt hieman korkeampi kuin ennen vapauttavien tuomioiden alkua helmikuussa 2018 ja kiihtynee entisestään jatkossa, toteaa Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeri Kaj Raninen tiedotteessa.

Vapausrangaistukset loukkaavat ihmisoikeuksia

Aseistakieltäytyjäliitto huomauttaa, että YK:n ihmisoikeuskomitea on vaatinut Suomea useaan otteeseen ratkaisemaan Jehovan todistajien erityiskohtelun aiheuttaman ongelman laajentamalla sitä myös muihin aseistakieltäytyjäryhmiin.

Laajentamisen sijasta vapautusmenettely lakkautettiin kokonaan.

– Ihmisoikeusongelmaa ei voida ratkaista heikentämällä ihmisoikeuksia. Ainoa kestävä ratkaisu on vapausrangaistuksista luopuminen kokonaan, tiedotteessa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat