Hovioikeus kumosi totaalikieltäyjien tuomiot – kerran tuomiolla vapautettua ei voi syyttää uudesta kieltäytymisestä

7:11
Vuosikymmenen lopulla asevelvollisten määrä putoaa merkittävästi. Maavoimien komentaja toivoo naisten pelastavan tilanteen.

Helsingin hovioikeus on kumonnut kolmen totaalikieltäytyjän vankeustuomiot. He olivat jo kertaalleen aiemmin saaneet käräjäoikeudesta vapauttavat tuomiot sen perusteella, että siviilipalveluksesta kieltäytymisen aikaan voimassa ollut Jehovan todistajien erivapaus kieltäytyä asepalveluksesta katsottiin syrjiväksi.

Kun Jehovan todistajia suosinut laki kumottiin vuonna 2019, rangaistuksesta vapautetut totaalikieltäytyjät joutuivat uusimaan kieltäytymisilmoituksensa.

Tämän perusteella Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi heidät vankeuteen viime vuoden tammikuussa. Käräjäoikeus katsoi, että koska laki ei enää suosi Jehovan todistajia, totaalikieltäytyjien tuomitseminen vankeuteen ei ole syrjivää.

Totaalikieltäytyjät valittivat tuomioista Helsingin hovioikeuteen ja vetosivat "ne bis in idem" -kieltoon. Sen mukaan ketään ei saa rangaista rikoksesta, josta hänet on jo vapautettu tai tuomittu. Hovioikeus katsoi, että kolmikon syytteet kuuluivat kyseisen kiellon piiriin.

Vapautuslaki oli voimassa 1987-2019

Aseistakieltäytyjäliitto kertoo tiedotteessaan olevansa tyytyväinen hovioikeuden ratkaisuun. Liiton mukaan Jehovan todistajien vapautuslain kumoamisen jälkeen useita kymmeniä totaalikieltäytyjiä on joutunut uusimaan kieltäytymisilmoituksensa ja ainakin 19 on tuomittu vankeusrangaistuksiin. Liitto katsoo, että hovioikeuden tuore tulkinta pitää ulottaa kaikkiin toisen kierroksen kieltäytyjiin.

Jehovan todistajien vapautuslain kumoaminen tuli voimaan huhtikuussa 2019. Laki oli voimassa vuodesta 1987 asti.

Helmikuussa 2018, jo ennen vapautuslain kumoamista, Helsingin hovioikeus hylkäsi syytteen siviilipalveluksesta kieltäytymisestä ja totesi, että tuomitseminen on syrjivää kohtelua. Kyse oli miehestä, joka kertoi pitävänsä syrjintänä sitä, että vain Jehovan todistajilla on mahdollisuus vapautua kokonaan palveluksesta. Marraskuussa 2018 korkein oikeus päätti olla käsittelemättä asiaa, ja hovioikeuden tuomio sai lainvoiman.

10:24
Suomessa on väläytelty aiemmin kaikkia koskevia kutsuntoja.

Korjattu jutun otsikkoa kello 15.54. Poistettu otsikosta väite, että kolme totaalikieltäytyjää olisivat olleet Jehovan todistajia. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja