Yle: Agentit tekevät valintakokeita ulkomaalaisten puolesta Suomen kouluihin – vieraskielisten amk-tutkintojen hakijamäärä kasvanut huimasti

Ammattikorkeakoulujen vieraskielisten tutkintojen hakijamäärä ovat kasvaneet voimakkaasti digitaalisen haun myötä, uutisoi Yle. Silti kaikki opintolinjat eivät saavuta opiskelijamäärätavoitteita.

Haaga-Helian erityisasiantuntija Matti Kauppinen arvioi Ylen haastattelussa, että yksi syy muutokseen on hakemisen helppous.

Suomalaiset hakijat eivät vieraskielisiä linjoja kuitenkaan täytä, sillä heidän osuutensa hakijoista on laskenut.

"Syyt lähtemiseen kotimaasta ovat moninaiset"

Kauppisen mukaan eniten hakijoita tulee Aasian maista, kuten Bangladeshista, Nepalista, Pakistanista, Sri Lankasta ja Intiasta, mutta myös Afrikasta, Nigeriasta, Kamerunista ja Ghanasta.

– Hakijoita on ollut yli sadasta maasta, ja syyt lähtemiseen omasta kotimaasta ovat moninaiset. Joko korkeakoulupaikat eivät alkuunkaan riitä ikäluokan nuorille, tai maassa on muuta poliittista liikehdintää, jolloin tulevaisuuden haaveet hämärtyvät, Tampereen ammattikorkeakoulu TAMKin erikoissuunnittelija Piri Hiltunen kertoo Ylellä.

Digihaussa vahvan tunnistautumisen puute on myös johtanut myös järjestelmän räikeisiin väärinkäytöksiin.

– On ollut yksittäistapauksia, joissa on ilmeistä, että hakija ei itse tehnyt digitaalista koetta. Tällöin kyse on agenteista, jotka lähtömaassa myyvät ja markkinoivat koulutusta ja saattavat hoitaa myös kokeita, Kauppinen sanoo.

Epäilyksiä on myös esitetty siitä, että Suomen järjestelmää käytetään väärin Schengen-alueelle pääsemiseksi.

Viisi pitkää nuoruusvuotta ilman opiskelu- tai työpaikkaa 9:16
Katso myös: Viisi pitkää nuoruusvuotta ilman opiskelu- tai työpaikkaa – Huomenta Suomen vieraana kokemuspuhuja Mila Nikkanen ja THL:n, lasten ja nuorten palvelujen johtava asiantuntija Päivi Lindberg.

Lue myös:

    Uusimmat