Voisivatko filippiiniläiset ratkaista Suomen sairaanhoitajapulan? "Osaamista ei käytetä, Valviran säännöt tiukat"

Millaisia ongelmia ulkomaisen työvoiman rekrytoinnissa Suomeen on? 0:57
Millaisia ongelmia ulkomaisen työvoiman rekrytoinnissa Suomeen on?

Korona on tehnyt Suomea riivaavan työvoimapulan yhdestä osa-alueesta, hoitajapulasta, erityisen näkyvän. Yksi mahdollinen ratkaisu ovat Filippiineiltä Suomeen työn perässä muuttavat sairaanhoitajat.

Ongelma vain on siinä, etteivät Filippiineillä koulutetut sairaanhoitajat voi toimia Suomessa sairaanhoitajina. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että Filippiineiltä hankittua tutkintoa ei tunnusteta sen enempää Suomessa kuin oikeastaan muuallakaan Euroopassa.

Yleensä Filippiineiltä saapuvat sairaanhoitajat päätyvät Suomessa hoiva-avustajiksi.

– Työntekijöiden osaamista ei käytetä. Jos on sairaanhoitajan tutkinto ja täällä tehdään hoiva-avustajan töitä, niin osaamispotentiaali jää käyttämättä, viestintä ja vastuullisuusasiantuntija Outi Toivanen-Visti sanoo.

Oulun ammattikorkeakoulun lehtorin Floro Cubelon mukaan filippiiniläisillä sairaanhoitajilla pitäisi olla selkeämpi polku alan töihin Suomessa.

– Suoraan sanottuna on hyvin haastavaa muuttaa Suomeen sairaanhoitajaksi. Valviran säännöt ja linjaukset ovat niin tiukat. Tämä on ymmärrettävää potilasturvallisuuden vuoksi, mutta vuosien kokemus Filippiineiltä, eikä anneta väylää tai polkua toimia sairaanhoitajana, Cubelo harmittelee.

Satoja sairaanhoitajia on muuttanut Suomeen

Ongelmista huolimatta tulijoita kuitenkin on.

Filippiineiltä Suomeen muutti vuonna 2016 noin 300 lähtömaassa koulutettua sairaanhoitajaa. Tätä nykyä heitä tulee Suomeen noin tuhatkunta vuodessa, Toivanen-Visti arvioi.

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Syyt Filippiineiltä ulkomaille muuttamiseen ovat aikojen saatossa muuttuneet. Siinä missä menneinä vuosikymmeninä lähdettiin melkeinpä seikkailemaan kotimaan rajojen ulkopuolelle, nyt matkalaukkuja pakataan vastentahtoisemmin.

– Sieltä on lähdössä koko ajan enemmän halukkaita, mutta he lähtevät taloudellisten syiden takia. Ennakoimme, että pian myös ilmastokriisin takia, Toivanen-Visti sanoo.

Korona on vaikeuttanut Filippiinien taloustilannetta.

– Jopa kymmenen prosenttia (maan varoista) tulee rahasiirroista, joita ulkomailla työskentelevät lähettävät. Se on erittäin tärkeä osa perheiden tuloa, Toivanen-Visti toteaa.

Suomea filippiiniläiset pitävät houkuttelevana kohteena, tosin yhdellä varsin merkittävällä ehdolla.

– Vastaajat pitivät Suomea houkutteleva, jos olivat ylipäätään koskaan kuulleet Suomesta. Oli tyypillisempää, etteivät olleet koskaan kuulleetkaan, Toivanen-Visti kertoo.

Hoitajapula vaivaa – onko Filippiineiltä saatavissa apua? 10:31
Katso tästä koko Uutisaamun keskustelu filippiiniläisistä sairaanhoitajista.

Lue myös:

    Uusimmat