Mainos

Ylä-Anttila ja Liikanen: Rauha oli Koivistolle muuta kuin klisee

10:37

MTV Uutisten vastaava päätoimittaja Merja Ylä-Anttila ja Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen korostavat edesmennen presidentti Mauno Koiviston merkitystä rauhan ja vakauden edistäjänä idän ja lännen välillä.

Liikanen sanoo aamun Huomenta Suomessa, että rauha ei ollut Koivistolle pelkkä klishee.

– Koivisto oli rintamalla, poteroissa, pahimmissa paikoissa. Sodan käyneenä miehenä hän halusi tehdä työtä rauhan ja sovun puolesta, Liikanen sanoo.

Ylä-Anttila muistttaa, että suurvaltojen johtajat pysähtyivät usein Suomessa matkallaan tapaamaan Neuvostoliiton johtoa. Tämä avasi päätoimittajan mukaan useita ovia ja väyliä länteen.

Liikanen sanoo, että kovisto oppi venäjän kielen Turussa venäläisiltä emigranteilta. Demareiden piirissä Koiviston harrastuneisuutta ja halua oppia venäjää pidettiin jopa epäilyttävänä.

– Kekkonen tunsi Neuvostoliiton, mutta Koivisto tunsi erittäin laajasti koko Venäjän historian, Liikanen muistelee.

Koko kansan presidentti

Päätoimittaja Ylä-Anttilan mukaan Koivisto oli yhtä kuin Suomi ja Suomen rakentumisen kaari. Köyhistä oloista omalla työllä ja itsensä haastamisella noussut valtiomies.

– Se on sellainen kaari, josta syntyi ajatus koko kansan presidentistä. Se auttoi ymmärrystä yli puoluerajojen, Ylä-Anttila muistelee.

Sekä Ylä-Anttila, että Liikanen nostavat Suomen EU-jäsenyyden yhdeksi tärkeimmistä Koiviston päämääristä.

Pitkän uran myös politiikantoimittajana tehnyt Ylä-Anttila sanoo, että suuria valtiomiestekoja tehdään silloin, kun ymmärretään se aikaikkuna ja hetki, milloin historiaa ja suuria liikkeitä voi tehdä.

– Koivisto rakensi huolella sillan Kekkosen ajasta tulevaisuuteen. Hän on massiivinen hahmo historiassamme, Liikanen sanoo.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.