Yksityisyrittäjästä koomikoiden tulokuninkaaksi – Sami Hedbergin tarina

Suomen suosituin stand up -koomikko täyttää tänään 35 vuotta. Matka suosioon on ollut pitkä – muistatko vielä, mistä kaikki alkoi?

Sami Hedberg juhlii 35-vuotissynttäreitään tänään lauantaina 12. maaliskuuta näyttävin menoin, sillä huippusuosittu koomikko on kutsunut myös faninsa viettämään juhlapäivää Helsingin Apolloon.

– Koskaan en ole kyllä näin isosti syntymäpäivää juhlinut. Ihan mielenkiinnolla odotan, että minkälaiset bileet ovat tulossa, mies naurahtaa.

Merkkipäivästä huolimatta mies ei ole vielä ehtinyt potemaan ikäkriisiä.

– Aloin miettiä, että olen tässä nyt kymmenen vuotta pyörittänyt omaa yritystä. Tuntuu aivan törkeän pitkältä tämä aika, kun alkaa miettiä taaksepäin, että mitä kaikkea on tapahtunut. Ehkä sitten seuraavan kymmenen vuoden päästä voi alkaa potemaan jotain ikäkriisiä, hän pohtii.

Get up, stand up

Sami Hedberg heitti elämänsä ensimmäisen stand up -keikan vuonna 2005 silloisen SubTV:n ohjelmassa Get up Stand up. Täysin kokematon koomikko yllätti kaikki, ja voitti koko kilpailun.

–Se oli ensimmäinen keikkani. Se oli iso juttu silloin alussa, että voitto tuli. Stand up oli siihen asti ollut vain juttu, mitä voisi koittaa uskaltaa kokeilla. Se antoi hyvän boostin heti siihen alkuun. Tein kaikki keikat, mitkä suinkin pystyin, ympäri Suomea.

Vielä saman vuoden aikana Hedberg perusti yrityksensä Hedberg Entertainment Oy:n.

–Alussa tein yksin kaiken. Olin tosissani yksityisyrittäjä. Silloin tutkailin, että kuinka paljon rahkeita minussa on tehdä mitäkin.

– Välitin itse omat keikkani, kävin niillä keikoilla, järjestin klubia siinä ohessa, pakkasin stand up -dvd:itä postiin. Hiljalleen aloin miettiä, että voisin pyytää jotakuta muutakin jeesaamaan, Hedberg muistelee nauraen.

– Vasta sitten, kun aloimme pyörittämään omaa klubia, yrityksen rooli alkoi kasvaa. Muistan elävästi sen hetken, kun tulin laskuissani siihen pisteeseen, että pystyin ottamaan ensimmäisen työntekijän. Se oli hetki, kun tajusin, etten pysty tekemään kaikkea yksin.

Vaikka mies pyöritti firmaa aluksi aivan yksin, häntä ei alkanut pelottaa, ettei menestystä tulisikaan.

– Ei se niinkään ehkä pelottanut. Alussahan olin myös hotellissa töissä. Sen lopetin vasta, kun sain firman siihen kuntoon, että pärjäsi pelkästään sillä.

Yksityisyrittäjän tie menestykseen

Kymmenen vuoden aikana yhden miehen firmasta on kasvanut varsinainen jättiläinen, sillä vuonna 2013 Hedbergin tilipussiin kilahti peräti 340 886 euroa.

Firmassa on tällä hetkellä Hedbergin lisäksi viisi työntekijää. Lisäksi firmalla on kuukausittain alihankintaa, joka työllistää toiset viisi henkeä.

– Minulle on ollut hirveän vaikeaa päästää kaikista tehtävistä irti, mitkä olen itse silloin aloittanut. Haluan pitää edelleen vähän kaikesta kiinni. Se on varmaan aika monen yksityisyrittäjän piirre. Se on niin ihmisen oma, haave ja suunnitelma, mitä on päässyt toteuttamaan.

– Mutta yhdessä pystyy tekemään enemmän, se on ihan fakta. On ihan huikea homma, että on pystynyt työllistämään omaa porukkaa.

Myös Hedbergin oma rooli on muuttunut firman menestyksen myötä.

– Nykyään luonnehdin itseäni enemmän sellaiseksi luovaksi johtajaksi. Vastuu on tietysti edelleen suuri etenkin rahallisesti kaikesta. Ihan hirveästi ei voi lähteä luovimaan ilman, että vastuu säilyy.

Hedberg ei koe, että menestyksessä olisi varjopuolia, vaikka kummeksuukin sitä, miten verotiedot ovat Suomessa julkiset.

– Senkin voisi joku joskus ilmoittaa, että saman verran maksetaan tähän maahan myös veroa, ja että mitä niillä verorahoilla tehdään. Niillähän pidetään tätä maata pystyssä.

– Sen voin kertoa mielellään myös, että paljonko ne meikäläisen kulut ovat, mies röhähtää.


Vaikka miehen tulot ovatkin keikkuneet lööpeissä vuodesta toiseen, ei viime myöskään viime vuoden työurakka jäänyt huomaamatta. Hedberg teki viime vuonna yhteensä 365 keikkaa ja on siitä hyvästä maailmanennätysmies. 

– Jouluostoksilla ihmiset tulivat taputtelemaan selkään, että vitsi, sä olet niin lomasi ansainnut. Sama tapahtui myös, kun kohtasin suomalaisia ulkomailla. Ihmiset onnittelivat minua viime vuodesta. Se on minulle tärkeää palautetta.

– Luulen kyllä, että kohdallani ihmiset ovat ymmärtäneet myös sen, että tulojen eteen tehdään myös töitä. Etenkin tuon viime vuoden jälkeen. Se antoi jollain tasolla kasvot sille työnteolle, mikä stand upiin liittyy.

Hedberg tapasi Ilona-vaimonsa vuonna 2008 ja häitä juhlittiin kesällä 2013. Ainakaan toistaiseksi pari ei ole miettinyt tahdin hiljentämistä tai perheen perustamista.

– Emme ole asiasta sen enempää tässä vaiheessa keskustelleet. Ihan nätisti on mennyt tähän asti, Hedberg toteaa lempeästi.

– Se oli yksi tärkeimmistä elementeistä viime vuonna, että hän oli vierellä tuon kiertueen ajan. Se auttoi paljon jaksamisessa. Ja oli myös makeeta olla yhteisellä, ansaitulla lomallakin.


Vaikka loma tulikin viime vuoden urakoinnin jälkeen tarpeeseen, hän myöntää, että samalla heräsi polte päästä takaisin lavalle.

– Mutta on kyllä niin makeeta päästä takaisin. Olen odottanut sitä niin innolla. Minulla on virtaa sisälläni, uutta komediaa syöksyy ulos joka tuutista! En tiedä enää, oliko hyvä juttu, että tauko oli noin pitkä, tuli vain noin tuhat uutta ideaa, mies naureskelee.

– Rakastan niin paljon tuon lajin tekemistä, että on tosi kova ikävä päästä takaisin.

Viime vuonna Hedberg tähditti myös jättisuosion saavuttanutta Luokkakokous-elokuvaa yhdessä Aku Hirviniemen sekä Jaajo Linnonmaan kanssa. Elokuvaan kuvataan jatko-osa tänä keväänä.

– Elokuva oli omituinen aluevaltaus. Minulle se oli aika tärkeä juttu, koska olin aina halunnut näytellä. Pyrin joskus teatterikorkeakouluunkin, mutta en päässyt.

Hedberg kertoo, että yllätyksiä on luvassa myös tänäkin vuonna.

– Itsensä haastaminen on kivaa. Pitää välillä mennä käymään sillä epämukavuusalueellakin.

Lue myös:

    Uusimmat