Mainos

Yksityisten sosiaalipalvelujen käyttö lisääntyy

Yksityisten sosiaalipalvelujen käyttö lisääntyy tasaista tahtia. Eniten kunnat ostavat nuorten ja lasten palveluja. Sekä Kuntaliitossa että Sosiaalialan työnantajaliitossa uskotaan, että palvelujen ostaminen lisääntyy tulevaisuudessakin. Ongelmana ovat tällä hetkellä asenteet sekä se, ettei tarjontaa ole tarpeeksi.

Yksityisten sosiaalipalvelujen tarjonta on jatkanut kasvuaan viimeisen viiden vuoden ajan, joskin maltillisesti. Nyt jo joka neljännen palvelun tarjoaa yksityinen yritys tai yhteisö.

Viime vuosikymmenen alussa vain joka kymmenes palvelu oli muun kuin kunnan itsensä tuottama.

- Kasvu on ollut aikamoista. Työntekijämäärä on moninkertaistunut pitkälle 30 000 työntekijään yksityissektorilla, summaa liittojohtaja Tuomas Mänttäri Sosiaalialan työnantaja- ja toimialaliitosta.

Eniten kasvua on ollut lasten ja nuorten sosiaalipalveluiden tuottamisessa. Vanhustyö ei sen sijaan ole kasvattanut osuuttaan, palveluja kun ei ole tarjolla tarpeeksi. Siten yksityistäminen on vielä lapsen kengissä.

- On aika vaikeaa synnyttää markkinoita alueille, joissa ei ole niitä tahoja, jotka pystyvät tuottamaan näitä palveluja. Toisaalta on myönnettävä se, että kaikissa tapauksissa kunnat eivät vielä osaa tätä ostotoimintaa, arvioi varatoimitusjohtaja Kari-Pekka Mäki-Lohiluoma Suomen Kuntaliitosta.

- Ehkä tässä saattaa olla kuntapäättäjilläkin vähän huolta työpaikkojen säilyvyydestä, mutta eiväthän työpaikat minnekään häviä, jos niitä hankitaan paikallisilta yrittäjiltä ja yhdistykseltä, toteaa Mänttäri Sosiaalialan työnantaja- ja toimialaliitosta.

Sekä Kuntaliitto että Sosiaalialan työnantajaliitto uskovat, että ostopalvelutoiminta lisääntyy selvästi lähivuosina.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 15.07.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.