Mainos

Yksityislääkärin Kela-korvaus kattaa joskus vain toimistokulut

Sairausvakuutuskorvaus kattaa vain pienen osan yksityisten terveyspalvelujen hinnoista. Tuoreen selvityksen mukaan yksityisten terveyspalvelujen käytöstä maksettava Kela-korvaus on laskenut lähes yhtäjaksoisesti 15 vuotta. Pellervon taloustutkimuksen (PTT) laskelmien mukaan todellinen korvausprosentti oli kaksi vuotta sitten vajaat 26.

Syynä laskuun on se, että korvauksen maksu ei perustu todellisiin hintoihin vaan taksoihin. Nämä taksat ovat nousseet hitaammin kuin palveluiden hinnat.

Asiakkaille nykyinen taksajärjestelmä on hankala, sillä erilaisia taksoja on lähes 2500. PTT:n mukaan todelliset sairausvakuutuskorvaukset vaihtelevat 5,1:n ja 100 prosentin välillä.

Esimerkiksi yleislääkärilläkäynti lääkärikeskus Mehiläisessä maksaa 43 euroa ja visiitti erikoislääkärille 74 euroa. Kelan korvaus näistä on 12 - 18 euroa. Korvaus on näin liki saman suuruinen kuin Mehiläisessä laskun päälle tuleva toimistomaksu, 12 euroa.

Selvityksen tekijät Pasi Holm ja Veera Laiho esittävät pohdittavaksi, voisiko yksityisten terveyspalvelujen toimenpiteiden sairausvakuutuskorvaus perustua markkinoiden halvimpien toimenpiteiden hintoihin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.