Tulevaisuudessa ihmisten yksilöllisyys ja yksilölliset valinnat korostunevat entisestään, joka osaltaan johtaa myös yhä tietoisempiin ravintoa koskeviin valintoihin. Psykologi Pekka Sauri uskoo, että jatkossa yhä harvemmat tyytyvät yhdentekevään tai huonoon ruokaan, ja yhä useampien suhde ruokaan kehittyy kohti asiantuntevaa ja vivahteikasta kulinarismia. Sauri arvioi, että ihmisten ruokavalintoihin vaikuttaa aiempaa enemmän myös heidän lisääntyvä tietoisuus siitä, millaisia elämyksiä eri ruokalajeihin liittyy.
Saurin mukaan elämykset syntyvät merkityksistä, joita ei voida suoraan johtaa kemiasta tai fysiologiasta. - Myös maut rakentuvat ruoan koostumuksen ja aistimukseen liittyvien merkitysten yhteisvaikutuksesta. Merkitykset syntyvät ihmisen aiempien kokemusten pohjalta, ja niistä voidaan saada tietoa ainoastaan kertomusten ja tulkintojen avulla. Makuja ei voi johtaa ärsykkeen kemiallisesta rakenteesta tai fysiologisesta vaikutusmekanismista, huomautti Sauri puhuessaan "Huomispäivän ruokamme - miten suomalaiset syövät vuonna 2025?" -elintarvikealan symposiumissa Helsingin Viikissä 14.11.2000.


