"Yksi seksitapa muiden joukossa" – anaaliseksistä on vaikeaa saada asiallista tietoa

Anaaliseksiin liittyy ennakkoluuloja ja kielteisiä asenteita. Myös väärinkäsityksiä syntyy helposti: anaaliseksi ei esimerkiksi tarkoita pelkästään yhdyntää.

– Anaaliseksi on yksi seksitapa muiden seksitapojen joukossa, ja koska se on edelleen jollain tasolla tabu eikä tietoa ole yleisesti saatavilla, tietoa pyydetään esimerkiksi lehtien lukijapalstoilla. Uskon, että ihmiset kaipaavat asiallista ja luotettavaa tietoa esimerkiksi erilaisten keskustelupalstoilla käytyjen keskusteluiden sijaan, kuvaa Sanna Salo, sairaanhoitaja Hiv-tukikeskuksesta.

Salo kirjoitti kiinnostavasta aiheesta myös uuden, suomenkielisen oppaan.

– Anaaliseksiin liittyvät ennakkoluulot ja kielteiset asenteet liittyvät todennäköisesti suurelta osin tietämättömyyteen. Anaaliseksiin liittyy paljon uskomuksia, kuten että se olisi likaista tai poikkeavaa.  Suomenkielistä kirjaa, opasta tai esitteitä aiheesta ei ole saatavilla. Näin päädyin tekemään seksuaalineuvojan lopputyökseni esitteen ”Anaaliseksin ABC” miehille, joilla on seksiä miesten kanssa.

Salon koostamassa esitteessä kerrotaan esimerkiksi anaalin anatomiasta, hygieniasta, tutustumisesta anaalialueeseen, rentoutumistekniikoista ja erilaisista seksitavoista. Opas sopii kaikille. Salo kohtaa työssään paljon miehiä, jotka harrastavat seksiä miesten kanssa.

– Koin seksuaalineuvojan koulutuksen tarpeelliseksi työssäni ja erityisesti koin tarvetta syventää tietoani anaaliseksistä. Kaikki asiakkaani eivät harrasta anaaliyhdyntää tai muuta anaaliseksiä, mutta työni kannalta minun pitää osata kysyä erilaisista seksitavoista ja keskustella erityisesti anaaliyhdynnästä, koska se on HIV:n tarttumisen kannalta suurin riski, Salo sanoo.

Runsaasti liukuvoidetta

Anaalin alue eroaa naisen ja miehen anatomiassa hieman, sillä miehellä on eturauhanen.

– Anaalin anatomiasta on tärkeää tietää esimerkiksi se, että ulkoista sulkijalihasta voi ja tulee tahdonalaisesti rentouttaa hengitysharjoitusten avulla. Jännitystilat voivat (seksin aikana) aiheuttaa kipua. Suurin nautintoa antava hermosto sijaitsee aivan peräaukon suulla, Salo sanoo.

– Anaaliseksissä turvallisuus liittyy esimerkiksi HIV:n ja muiden seksitautien tarttumisen ehkäisyyn kondomin ja runsaan liukuvoiteen käytöllä. Lisäksi sillä pyritään kivun, limakalvovaurioiden ja muiden fyysisten terveyshaittojen välttämiseen. Peräsuoleen työntymisen tulee tapahtua oikeassa kulmassa kivun aiheutumisen välttämiseksi, koska peräsuoli muodostaa S-mallisen mutkan, joka tulee huomioida penetroitumisessa.

Yhdyntä onnistuu parhaiten, kun huolehtii ennen seksiä wc-käynnistä, riittävästä esileikistä ja rentoutumisesta. Yhdynnässä tulee käyttää kondomia ja runsaasti vesiliukoista tai silikonipohjaista liukuvoidetta.

– Yhdynnän tulee tapahtua hitaasti ja varovasti kumppanin reaktioita kuunnellen. Yhdynnän voi lopettaa aina, jos tuntee olonsa epämukavaksi, Salo sanoo.

Anaaliseksi ei tarkoita pelkästään anaaliyhdyntää. Anaaliseksiä ovat myös esimerkiksi sormen työntäminen peräaukkoon tai peräaukon nuoleminen.

– Anaaliseksiä harrastavat ihmiset, jotka kokevat saavansa siitä nautintoa. Peräaukon ympärillä on laajasti hermotusta, jota hyväilemällä kuka tahansa voi saada seksuaalista mielihyvää. Anaaliseksi ei tarkoita pelkästään yhdyntää, Salo muistuttaa.

– Nautinto on yksilöllinen kokemus. Omaan peräaukon seutuun voi tutustua esimerkiksi koskettelemalla sitä liukuvoiteen avulla. Kun tietää, mikä itsestä tuntuu hyvältä, voi opastaa ja esittää toiveita seksikumppanille.

Lue myös:

    Uusimmat