Yksi maailman tiukimmista muovipussikielloista otettiin käyttöön pari vuotta sitten Keniassa – muovipullot ovat yhä riesa, johon esitetään suomalaisille tuttua lääkettä

1:40

Yksi maailman tiukimmista muovipussikielto astui voimaan Keniassa pari vuotta sitten. Kuitenkin kamppailu muoviongelman kanssa jatkuu maassa. Ongelman ratkaisuksi on esitetty myös Suomesta tuttua panttisysteemiä.

Yksi maailman ankarimmista muovipussikielloista otettiin käyttöön Keniassa elokuussa 2017. Lain rikkomisesta voi rapsahtaa jopa tuhansien eurojen sakko.

Vaikka pussit ovat pannassa, niin muoviongelma ei ole kadonnut näkyvistä.

– Muovisaaste on suuri ongelma. Ongelman ytimessa ovat pääasiassa kertakäyttömuovit mukaan lukien kertakäyttöiset muovipullot, PET-muovit, sanoo Greenpeace African ympäristöasiantuntija Amos Wemanya.

Varakkaiden alueiden katujen ongelma

Muovipulloihin liittyvät ongelmat näkyvät erityisesti Nairobin varakkaiden alueiden kaduilla.

Suurten tuloerojen maassa pieni osa ihmisistä käyttää valtaosan pullojuomista.

Monet nyt luonnossa lojuvista muoveista olisi asiantuntijan mukaan mahdollista kierrättää ja valjastaa liiketoimintaan.

– Suurin kilpailu käydään nyt siitä, että ihmiset eivät tiedä, minne viedä muovinsa. Jos käytämme tämän tilaisuuden hyväksemme, niin edessämme on ylipursuava tarjonta muovia, kertoo Mr Green Africa -yrityksen toimitusjohtaja Keiran Smith.

Panttipullot ratkaisuksi?

Yhdeksi ratkaisuksi ongelmaan on esitetty panttipulloja.

Vastaanotto on ainakin toistaisksi ollut vaisua. Syyttävä sormi osoittaa kohti suuria juomayhtiöitä.

– Koska nämä (juomayhtiöt) tekevät paljon voittoa muovipulloillaan, ne eivät halua investoida systeemeihin, joissa palauttaessasi pullon saisit pantin takaisin, Wemanya toteaa.

Mahdollinen muovipullokielto on noussut myös esiin julkisessa keskustelussa.

Tähtäimessä ovat myös muut kertakäyttömuovit kuten pillit. Ainakaan toistaiseksi uusia muovikieltoja ei ole otettu käyttöön.

 

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja