Yksi kuvio sen näyttää: varapresidentti Joe Bidenin nousu kohti Valkoista taloa voi alkaa tänään – muuten hän on mennyttä

1:24
CNN ennakoi Etelä-Carolinan osavaltion esivaaleja näin.

Tänään Yhdysvaltojen Etelä-Carolinan osavaltiossa äänestetään demokraattipuolueen esivaaliehdokkaasta. Helmikuussa rytisten kannatuskuoppaan tipahtaneelle Joe Bidenille Etelä-Carolina on viimeinen mahdollisuus elätellä haaveita Valkoisesta talosta.

– Me aiomme voittaa Etelä-Carolinassa.

Tämä oli entisen varapresidentin Joe Bidenin ainut vastaus keskiviikon vastaisen yön väittelyssä, kun toimittaja tivasi häneltä aikooko Biden jatkaa presidenttikisaa, mikäli hän häviää Etelä-Carolinassa. Vastaus kertoo paljon. Bidenille ei kelpaa mikään muu kuin voitto.

Eikä muun pitäisikään kelvata, sillä Etelä-Carolina on Bidenin kannatuksen kovaa ydintä. Osavaltion reilusta 5 miljoonasta asukkaasta noin joka neljäs kuuluu mustaan tai afroamerikkalaiseen väestöön. He muodostavat kaksi kolmasosaa Etelä-Carolinan demokraattikannattajista, ja Biden on koko esivaalikampanjan ajan ollut suosituin demokraattiehdokas heidän keskuudessaan.

Vielä viikko sitten tilanne näytti Bidenin kannalta huolestuttavalta. Mielipidemittausten keskiarvon perusteella Vermontin senaattori Bernie Sanders oli parin prosenttiyksikön päässä uhkaamassa Bidenin selvältä näyttänyttä voittoa. Viimeisen 7 päivän aikana ero on kuitenkin revennyt entisiin mittoihin:


Analytiikkasivusto Fivethirtyeight antaa Joe Bidenille 95 prosentin mahdollisuuden voittaa Etelä-Carolina. Kolmessa ensimmäisessä esivaalivaltiossa voittaneen Bernie Sandersin mahdollisuudet voittoon ovat 5 prosentin luokkaa.

Viikossa tapahtunut kannatuskeikaus kertoo siitä, kuinka nopeasti tilanteet voivat muuttua tiukan esivaalin aikana. Oikeanlaisella mediapelillä Biden voi kääntää uutissyklin itselleen edulliseksi juuri ennen kolmen päivän päässä häämöttävää supertiistaita.

Näin kävi vuonna 1992, kun Arkansasin kuvernööri Bill Clinton hävisi esivaalien ensimmäisissä osavaltioissa. Hän kuitenkin onnistui puhumaan itselleen yllätyspalaajan (comeback kid) maineen ja päätyi lopulta Valkoiseen taloon.


Seuraa myös heitä:

Bernie Sanders voitti Nevadan esivaalin murskaavan ylivoimaisesti. Hänen on ennustettu voittavan puoluekokousedustajien enemmistön myös supertiistaina 3. maaliskuuta käytävissä 15:ssä eri vaalissa.

Jos Sanders onnistuu jollain ilveellä voittamaan Etelä-Carolinan, hän pyyhkäisee myös supertiistaina sellaisen johdon, jota on mahdoton kuroa umpeen.

Mikäli Joe Biden saa Etelä-Carolinasta nostetta, jolla hän pärjää odotettua paremmin supertiistaina, voi Bernie Sandersille koittaa kovat ajat.

Miljardööri Tom Steyer ei ole varteenotettava ehdokas presidentiksi, mutta päänvaivaa hänestä silti on. Etelä-Carolinaan satsannut ehdokas vie ääniä Joe Bidenilta, eli jos Steyer pärjää, on se Joe Bidenin suosiosta pois.

Massachusettsin senaattori Elizabeth Warren tarvitsee vähintään kolmossijan pitääkseen edes toiveet ehdokkuudesta pinnalla. Samoin Pete Buttigieg, mutta Etelä-Carolinan väestörakenne voi paljastaa entisen pormestarin heikkouden kannatuksessa.

Miljardööri ja entinen New Yorkin pormestari Michael Bloomberg ei ole ehdolla Etelä-Carolinassa, vaan häntä voi äänestää vasta supertiistaina.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja