Kommentti: Demokraattien ehdokaskisassa on nyt uusi sheriffi, jolla on kansan ja puolue-eliitin tuki – Bernie Sandersin on keksittävä jotain uutta ja otettava riskejä

Supertiistai: Demokraattien esivaaleissa ratkaisun hetket 6:22

Vielä viikko sitten näytti siltä, että demokraattipuolueen keskikaistan ruuhka nostaa Bernie Sandersin presidenttiehdokkaaksi Donald Trumpia vastaan. Supertiistain jälkeen kisassa on uusi sheriffi: Joe Biden.

– Tämä näyttää hyvältä illalta, ja se näyttää vain paranevan, sanoi entinen varapresidentti Joe Biden noustessaan lavalle vaalivalvojaisissaan Los Angelesissa.


Supertiistai totisesti oli nimensä veroinen ainakin Bidenille. Ääntenlaskenta on edelleen kesken, mutta Biden on jo varmistanut voitot yhdeksässä osavaltiossa. Väkirikas Kalifornia mennee pahimmalle kilpakumppanille Bernie Sandersille, mutta muualla Bidenin voitto on ylivoimainen.


Supertiistain ansiosta Joe Biden ottanee johdon demokraattien esivaalikilvassa. Suoritusta ei voi olla kehumatta liikaa. Vielä viikko takaperin näytti siltä, että Joe Biden tappelee supertiistaina kakkospaikasta miljardööri Michael Bloombergia vastaan.


Nyt Joe Biden näyttää väistämättömältä ehdokkaalta. Hänen tukenaan on rypäs entisiä kilpakumppaneita, kuten Beto O'Rourke, Amy Klobuchar ja Pete Buttigieg.

Puolue-eliitin lisäksi Biden näyttää saavan kannatusta monipuolisesti joka puolelta maata. Etelän pitikin ollakin Bidenille suosiollinen, mutta hänen onnistui voittaa Sandersin takapihalla ja Elizabeth Warrenin kotiosavaltiossa Massachusettsissa.

Seuraavat esivaalit pidetään 10. maaliskuuta kuudessa osavaltiossa. Niihin sheriffinä lähtee Joe Biden.

Riski väittelylavalla

Tilanne voi kuitenkin muuttua. Bernie Sandersilla oli samanlaista väistämättömyyden auraa puolitoista viikkoa sitten pidettyjen Nevadan esivaalien jälkeen. Bidenin nousu on himmentänyt Sandersin sädekehää ehkä kohtuuttoman paljon.

Vermontin senaattorilla on edelleen hyvin vankka ja uskollinen kannatuspohja. Sen päälle on hyvä rakentaa kannatusta vaikka ottamalla hieman riskejä kampanjalupaustensa kanssa.

Jotain uutta Sandersin pitää silti keksiä. Hän on markkinoinut itseään lupaamalla laajentaa demokraattien kannattajapohjaa väestöryhmiin, jotka eivät ole poliittisesti aktiivisia.

Toistaiseksi Sandersin lupaukset ovat jääneet puheiden tasolle. Nuoret kyllä kannattavat häntä enemmän kuin muita ehdokkaita, mutta nuoria on myös hankalampi saada vaaliuurnille kuin ikääntyneitä.

Yksi iskun paikka Sandersille on väittelyssä 15. maaliskuuta Arizonassa. Sanders on esiintynyt väittelylavoilla tasaisen hyvin, mutta Bidenin suoritukset ovat vaihdelleet suuresti.

Lue myös:

    Uusimmat