Yksi kaikkien aikojen suurimmista dopingjutuista paljastui Suomessa – varaston työntekijää epäillään rikoksesta: "Pakkaukset näyttivät aidoilta ulospäin"

Tulli teki viime syksynä yhden Suomen kaikkien aikojen suurimmista doping-takavarikoista, kun tullivalvonnan yhteydessä löytyi 900 kiloa laittomia doping- ja lääkeaineita.

Aineiden arvo on yhteensä noin 2,5 miljoonaa euroa.

– Kyseessä on erittäin suuri dopingrikos. Tämä on yksi kaikkien aikojen suurimmista dopingjutuista Suomessa, Tullin valvontajohtaja Hannu Sinkkonen kertoo.

Tullin esitutkinnassa selvisi, että dopingaineet olivat lähtöisin Kiinasta, josta ne oli toimitettu lentorahtina Suomeen neljässä erässä Saksan, Puolan ja Turkin kautta.

Tulli takavarikoi kolme erää marraskuussa 2018 Kymenlaaksossa sijaitsevasta tullivarastosta. Neljäs erä oli lähetetty Suomesta Liettuaan, mutta se pysäytettiin Virossa ja toimitettiin muiden erien tavoin Tullilaboratorion tutkimuksiin.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Yksi epäilty Suomessa

Jutussa epäillään yhtä miestä Suomessa.

– Tämä rikoksesta epäilty mies oli töissä Kymenlaaksossa varastolla, jonne aineet tuotiin.

Mies oli aiemmin vangittuna tutkinnan aikana, mutta hänet on sittemmin vapautettu. Häntä epäillään törkeästä dopingrikoksesta, lääkerikoksesta ja luvattoman terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisesta.

Juttu on siirtymässä nyt syyteharkintaan Salpausselän syyttäjänvirastoon.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Tarkoitettu urheilukäyttöön

Tullin takavarikoimat doping- ja lääkeaineet sisälsivät anabolisia steroideja, kasvuhormoneja, testosteronia ja muita dopingaineiksi luettavia lääkeaineita.

Kaikki valmisteet ovat laittomia ja valmistettu teollisessa prosessissa ainoastaan dopingkäyttöön, eikä niiden jälleenmyyntipakkauksiin merkitty valmistaja ole laillinen tai rekisteröity lääketehdas.

– Näitä tuotemerkkejä ei ole oikeasti olemassa, ne ovat keksittyjä, Sinkkonen sanoo.

Tyypillisesti tällaisia dopingaineita käytetään kuntoilutarkoituksessa.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Merkittävä juttu

Tulli on selvittänyt tapausta yhteistyössä eri maiden viranomaisten ja Europolin kanssa törkeänä dopingrikoksena, lääkerikoksena ja luvattomana terveydenhuollon ammattitoimen harjoittamisena. 

– Tämä on maailmanlaajuisestikin aika kookas ja merkittävä juttu, Sinkkonen kuvailee.

Vastaavanlainen tapaus paljastui Suomessa myös vuonna 2017. Tuolloin Tulli tutki Singaporen ja Hong Kongin kautta lentorahtina Suomeen kuljetettuja dopingaine-eriä, joiden yhteispaino oli lähes 1 000 kiloa ja arvo huomattava.

Molempien erien tavarankuvauksissa lähetysten oli ilmoitettu sisältävän kreatiinia (creatine monohydrate), mutta laboratoriotutkimuksissa niiden todettiin sisältävän useita eri dopingaineita.

Dopingaineiden kauttakulkuyritys paljastui tullivalvonnan yhteydessä.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen

Lentorahtina Suomeen

Tulli on aiemminkin tutkinut tapausta, jossa kauttakuljetukseen asetetut doping- ja lääkeainevalmisteet saapuivat lentorahtina Singaporesta Helsinki-Vantaan lentokentälle.

Lähetyksien tavarankuvauksissa oli maininta ”kulutustavarat”. Osa lähetyksistä kuljetettiin edelleen lentorahtina ja osa maantieliikenteessä Saksaan, jossa takavarikoitiin tuhansia kiloja doping- ja lääkeaineita.

Rikoskokonaisuuden esitutkinnan aikana Tulli selvitti yhteensä 13 kauttakulkulähetystä, jotka kuljetettiin vastaavaa reittiä Saksaan. Kaikissa tapauksissa tavarankuvaukset olivat virheellisiä, eivätkä lähetykset koskaan poistuneet EU:n alueelta.

Vantaasta tullut portti Eurooppaan

Tulli havaintojen mukaan dopingaineiden laittomassa maahantuonnissa hyödynnetään järjestelmällisesti kauttakulkua ja virheellisiä tavarankuvauksia.

Kauttakuljetuksella eli transitolla tarkoitetaan tavarankuljetuksia, jotka saapuvat EU:n alueelle, mutta ne kuljetetaan joko suoraan tai toisen EU-maan tai tullivaraston kautta EU:n ulkopuolelle.

Kauttakuljetuksen ajan tavarat ovat tullivalvonnassa. Jos tavaroita kuljetetaan eri maiden välillä tai niiden varastointipaikkaa muutetaan useasti tullimenettelyitä hyväksikäyttämällä, tullin on vaikea seurata tavaroiden kulkua, ja kuljetus ei täytä kauttakuljetuksen säännöksiä.

– Suomesta on hyvät lentoyhteydet Kiinaan. Täältä lentää useita rahti- ja matkustajakoneita useisiin eri kaupunkeihin Kiinaan ja sitä kautta Vantaasta on tullut portti Eurooppaan tämän kaltaisissa tavaroissa, Sinkkonen kertoo.

Aineet häivytetään

Tullin havaintojen mukaan kauttakuljetuksessa olevia dopingaineita- ja lääkeaineita siirretään eri maiden ja eri maissa sijaitsevien tullivarastojen välillä, kunnes ne häivytetään kauttakuljetuksesta ja jätetään todennäköisesti EU:n alueelle.

– Nämä nytkin takavarikoidut aineet olivat menossa Euroopan yhteisön alueelle, eri maihin. Sitä ei voida yksilöidä tarkasti mihin, mutta useampiin maihin.

Tavarat voidaan myös ilmoittaa poistuneeksi EU:n alueelta kauttakuljetuksessa, vaikka ne ovat jääneet EU:n laittomille markkinoille.

Usein kauttakuljetus EU:n kautta noudattaa tiettyä reittiä ja tavarat on ilmoitettu väärällä tavarankuvauksella, josta ei voi päätellä lähetyksen sisältävän doping- ja lääkeaineita tai muita rajoitettuja tai kiellettyjä tavaroita.

– Nämäkin viime syksynä takavarikoidut doping- ja lääkeaineet näyttivät aidoilta ulospäin. Lääkepakkauksissa oli tehtaan nimi ja jopa hologrammit. Tällaisia tuotemerkkejä ei kuitenkaan ole, vaan nimet olivat keksittyjä. Näiden aineiden ainoa käyttötarkoitus on laiton, Sinkkonen sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat