YK vaatii Damaskoksen iskujen välitöntä tutkimista

Useat valtiot ja YK:n pääsihteeri Ban Ki-moon vaativat pikaista selvitystä Damaskoksen esikaupunkeihin tehdyistä iskuista.

Ban vetosi Syyrian hallitukseen, jotta maassa jo olevat kemiallisten aseiden asiantuntijat pääsisivät tutkimaan iskujen tapahtumapaikkoja viipymättä.

Syyrian opposition edustajien mukaan keskiviikkoisissa iskuissa olisi käytetty kemiallisia aseita. Kuolonuhreja arvellaan olevan jopa yli tuhat.

Oppositioryhmät julkaisivat tänään uusia kuvia ja videoita, mutta niidenkään aitoutta ei ole voitu toistaiseksi varmistaa.

Syyrian armeija on kiistänyt väitteet, joiden mukaan se olisi iskujen takana.

Venäjä ja Kiina estivät keskiviikkoisessa YK:n turvaneuvoston kokouksessa veto-oikeudellaan päätöslauselman, jossa iskut olisi tuomittu.

Venäjän ulkoministeriön edustajan mukaan YK:n tarkastajien tulisi saada Syyrian hallituksen hyväksyntä tutkinnalle.

Näytteillä selvyys kemikaaleista

Vaikka YK:n tutkijat pääsisivät tapahtumapaikoille jo viikonloppuna, tulee Damaskoksen lähiöiden tapahtumien selvittämisestä vaikeaa.

Iskuissa mahdollisesti käytetty aine voidaan varmistaa vain ottamalla näytteitä joko ympäristöstä tai uhreista, Kemiallisen aseen kieltosopimuksen instituutin Verifinin johtaja Paula Vanninen sanoi STT:lle.

Hänen mukaansa osa uhrien oireista sopii hermokaasumyrkytykseen, osa puolestaan ei. Uhrien hoitajien pukeutuminen ei istu väitteisiin hermokaasun käytöstä.

– Hoitohenkilökunnalla ei ole kaasunaamareita eikä suojavarusteita. Jos kyse olisi hermokaasusta, hekin olisivat sairastuneet.

– Osaa kuvissa näkyvistä uhreista ei todennäköisesti ollut pesty. Sekään ei viittaa hermokaasuun, sillä hoitohenkilökunta altistuisi kaasulle heitä hoitaessaan joko heidän vaatteistaan tai koskiessaan heihin.

Myös New York Timesin ja Wall Street Journalin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan iskussa käytetty aine saattaisi hermokaasun sijaan olla esimerkiksi teollisuuskemikaalia tai hyönteismyrkkyä.

Uutistoimisto Reutersin haastatteleman kemiallisten aseiden tuntijan Jean Pascal Zandersin mukaan kyse saattaisi kuitenkin olla myös hermokaasusta, kuten sariinista.

Vielä keskiviikkona Zanders sanoi brittilehti Guardianille, että kyse on tuskin hermokaasusta.

(MTV3 - STT)

Lue myös:

    Uusimmat