Mainos

YK:n turvaneuvosto aloitti neuvottelut Lähi-itä-päätöslauselmasta

Suurin kiista koskee sitä, pitäisikö ensin saada poliittinen ratkaisu Israelin ja Hizbollahin välille vai lähettää alueelle kansainväliset rauhanturvajoukot. Päätöslauselman ohella alueelle väännetään myös tulitaukoa.

YK:n turvallisuusneuvoston pysyvät jäsenmaat ovat aloittaneet Lähi-idän kriisin ratkaisuun tähtäävän päätöslauselman sorvaamisen. Britannian YK-lähettilään mukaan alustava luonnos voitaisiin saada neuvoston puitavaksi ehkä huomisen aikana.

- Edellytykset päätöslauselman hyväksymiselle ovat kohentuneet huomattavasti, katsoi lähettiläs Emyr Jones-Parry. Myös Ranskan lähettiläs Jean-Marc de la Sabliere oli samaa mieltä.

Etenkin Ranska ja Yhdysvallat ovat olleet eri linjoilla päätöslauselmatekstin suhteen.

USA ja Israel eri linjoilla tulitauon aikataulusta

Yhdysvallat toivoo, että Lähi-itään saadaan tulitauko lähipäivinä. Ulkoministeri Condoleezza Ricen mukaan tulitauko Libanonissa voidaan saavuttaa muutaman päivän sisällä.

- Tämä on täysin mahdollista. Varmasti kyse on päivistä, ei viikoista. -- On aika lopettaa väkivalta, hän sanoi PBS-television haastattelussa.

Rice kommentoi asiaa tavattuaan Israelin varapääministerin Shimon Peresin Washingtonissa eilen. Peres puolestaan arvioi, että Israelin sotatoimet kestävät "viikkoja, mutta eivät kuukausia".

Valkoisen talon tiedottaja Tony Snow sanoi puolestaan tänään, että tulitaukoa koskeva YK:n päätöslauselma näyttäisi olevan syntymässä lähipäivien kuluessa. Hän tähdensi, että Yhdysvallat pitää kiinni vaatimuksesta saada aikaan "kestävä ratkaisu".

Yhdysvallat edellyttää, että Hizbollahin rakettihyökkäykset Israeliin ja muu sotilaallinen toiminta Etelä-Libanonissa saadaan loppumaan.

Israelin armeija on tehnyt selväksi, että heidän päämääränään on aiheuttaa mahdollisimman paljon ja nopeasti vahinkoa Hizbollahille ennen kuin kriisi saadaan ratkaistua kansainvälisen diplomatian keinoin. Peres sanoi Washingtonissa, että armeija on tuhonnut 70-80 prosenttia Hizbollahin pidemmän kantaman raketeista.

Israel on toivonut vielä kahta viikkoa aikaa sotatoimilleen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.