YK:n turvallisuusneuvostossa puitiin Ukrainan ydinvoimalaa – Zelenskyi: Häätäkää venäläiset voimalalta

YK:n alainen Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA on ilmaissut YK:n turvallisuusneuvostolle vakavan huolensa Zaporizhzhjan ydinvoimalasta Ukrainassa.

IAEA vaatii, että sen tarkastajat päästetään pikimmiten voimalaan.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja ydinvoimalan miehittäminen ovat vaarantaneet voimalan turvallisuuden taisteluilla sen ympäristössä.

IAEA:n johtaja Rafael Grossi puhui Venäjän koollekutsumassa turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa myöhään torstai-iltana Suomen aikaa.

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi puolestaan vaatii torstai-iltana puheessaan kansainvälistä yhteisöä ajamaan venäläiset miehittäjät pois Zaporizhzhjan ydinvoimalan alueelta.

Zelenskyin mukaan Venäjän miehitys voimalan alueella on "ydinkiristystä" ja vain venäläisten vetäytyminen alueelta voi taata Euroopan ydinturvallisuuden.

Yhdysvallat kommentoi tahollaan tukevansa YK:n esittämiä vaatimuksia demilitarisoidun vyöhykkeen muodostamisesta voimalan ympärille.

Zaporizhzhjan ydinvoimala on Euroopan suurin.

3:21
Ukrainan lentokenttäisku Krimille aiheutti merkittäviä tappioita Venäjälle: "Jokainen lentokone maksaa kymmeniä miljoonia".

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja