Koreoiden välillä kiehuu taas: Pohjois-Korea laukaisi vakoilusatelliitin, Etelä-Korea syyttää Venäjää avusta

Etelä-Korean tiedustelupalvelu on vahvistanut pohjoisnaapurinsa vakoilusatelliitin laukaisun olleen onnistunut ja syyttänyt Venäjän auttaneen Pohjois-Koreaa laukaisun kanssa.

Pohjois-Korea sanoi aiemmin onnistuneensa laukaisemaan vakoilusatelliitin Maata kiertävälle radalle keskiviikon vastaisena yönä.

Eteläkorealaistiedustelun arvion mukaan Pohjois-Korean väitteet pitävät näiltä osin paikkansa, mutta vielä on liian aikaista sanoa toimiiko satelliitti Pohjois-Korean väittämällä tavalla.

Tiedustelupalvelun mukaan Venäjä oli tarjonnut palautetta Pohjois-Korealle sen jälkeen kun maa oli toimittanut Venäjälle ensimmäisiä kahta laukaisuyritystä koskeneita tietoja.

Tärkeä sopimus jäihin

Pohjois-Korea on ilmoittanut jäädyttävänsä sopimuksen, jonka se oli solminut Etelä-Korean kanssa sotilaallisten jännitteiden lieventämiseksi, kertoo Pohjois-Korean valtiollinen KCNA-uutistoimisto.

Etelä-Korea ilmoitti jo keskiviikkona jäädyttäneensä osittain samaisen vuoden 2018 sotilasyhteistyösopimuksen naapurimaansa kanssa ja ilmoitti aloittavansa uudelleen tiedustelutoiminnan maiden rajalla. Päätöstä edelsi Pohjois-Korean ilmoitus vakoilusatelliitin onnistuneesta laukaisusta.

Torstaina Pohjois-Korea vuorostaan ilmoitti, ettei maiden välinen sopimus sido Pohjois-Koreaa enää ikinä. Samalla Pohjois-Korea uhkasi sijoittaa maiden rajan tuntumaan muun muassa uudenlaista sotilaskalustoa.

Lue myös:

    Uusimmat