YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi Pohjois-Korean pakotteet – voimaan muun muassa kalan vientikielto

YK:n turvallisuusneuvosto on hyväksynyt tänään yksimielisesti tiukennukset Pohjois-Korean pakotteisiin.

Yhdysvaltojen luonnostelemassa päätöslauselmassa asetetaan Pohjois-Korealle muun muassa tiettyjen tuotteiden vientikielto. Kielto koskee muun muassa kivihiiltä, rautaa, lyijyä, rauta- ja lyijymalmia sekä kalaa ja muita meren antimia.

Diplomaattilähteen arvion mukaan kaikkien maiden toimeen panemana vientikielto haukkaisi noin kolmanneksen Pohjois-Korean vuosittaisista kolmen miljardin dollarin vientituloista.

Pakotteilla on tarkoitus painostaa Pohjois-Koreaa luopumaan ydin- ja ohjuskokeistaan. Pohjois-Korea laukaisi heinäkuun alussa mannertenvälisen ballistisen ohjuksen. Toisen ohjuskokeen se teki kuun lopussa. Erityisesti jälkimmäinen testi kasvatti huolta Pohjois-Korean pyrkimyksestä kehittää ohjus, joka yltäisi Yhdysvaltoihin saakka.

Seitsemäs pakotepaketti sitten vuoden 2006

Pohjois-Korean tärkeimmän liittolaisen ja kauppakumppanin Kiinan osuus kaupasta maan kanssa on 90 prosenttia. Yhdysvallat painosti aiemmin voimakkaasti Kiinaa hyväksymään uudet pakotteet. Maat neuvottelivat kuukauden ajan keinoista painostaa Pohjois-Koreaa luopumaan ydinohjelmastaan. Venäjä, jolla Kiinan tavoin on veto-oikeus YK:n turvallisuusneuvostossa, sanoi aiemmin, ettei se hyväksy pakotteita, jotka pahentaisivat Pohjois-Korean humanitääristä tilannetta.

Päätöslauselmassa ei ehdotetakaan leikkauksia Pohjois-Korean öljyntuontiin. Siinä kuitenkin asetetaan tiukennuksia teknologian viennille maahan. Tarkoituksena on estää Pohjois-Koreaa hankkimasta laitteita, joita se voisi käyttää armeijansa vahvistamisessa. Pohjois-Korean tärkein ulkomaankaupasta huolehtiva pankki on tarkoitus asettaa mustalle listalle, mikä tarkoittaisi sen varojen jäädyttämistä.

Päätöslauselma myös kieltää Pohjois-Koreaa lisäämästä ulkomaille lähettämiensä työläisten määrää.

Kyse on seitsemännestä YK:n pakotepaketista Pohjois-Koreaa vastaan sen jälkeen, kun maa teki ydinkokeen vuonna 2006.

 

Lue myös:

    Uusimmat