Mainos

YK:n rauhanturvaajat käyttivät ihmisiä seksuaalisesti hyväksi vuosikymmeniä

YK:n rauhanturvaajia on syyllistynyt seksuaaliseen hyväksikäyttöön vuosikymmenien ajan, kertoo joukko entisiä diplomaatteja ja YK:n virkamiehiä.

YK:n raporttien mukaan sekä siviili- että sotilastehtävissä työskennelleitä rauhanturvaajia on käyttänyt ihmisiä seksuaalisesti hyväkseen operaatioissa eri puolilla maailmaa niin Euroopassa kuin Afrikassa. Epäiltyjä tapauksia on raportoitu yli kahdenkymmenen vuoden ajan.   

YK:n pääsihteerin Ban Ki-moonin mukaan esimerkiksi viime vuonna raportoitiin 79 epäillystä seksuaalisesta hyväksikäytöstä.  

Asiantuntijoiden mukaan epäilyt eivät kuitenkaan yleensä johda jatkotoimiin, koska YK:n rauhanturvaajille antama koskemattomuus suojaa heitä syytöksiltä.

Sen mukaan rauhanturvaajia ei voi syyttää toiminnasta, joka on osa heidän työtään. Suoja ei pelasta kaikilta rikossyytteiltä, mutta usein YK voi vain lähettää hyväksikäytöstä epäillyn rauhanturvaajan kotimaahansa ja luottaa tämän kotimaan oikeuslaitokseen.  

Nuorten oikeuksia puolustavassa Code Blue -kampanjassa vaaditaan rauhanturvaajien koskemattomuudesta luopumista, jotta hyväksikäyttäjät saadaan vastuuseen teoistaan.  

-On perverssiä ironiaa, että YK on ainoa paikka maailmassa, missä jopa kaikkein väkivaltaisimmat hyväksikäyttäjät voivat toimia lain ulkopuolella, sanoo kampanjassa mukana olevan AIDS-Free World -järjestön perustaja Paula Donovan.  

Rauhanturvaajien epäillyt hyväksikäyttötapaukset nousivat julkisuuteen viime kuussa, kun YK:n raportti vuoti julkisuuteen. Sen mukaan ranskalaiset rauhanturvaajat ovat hyväksikäyttäneet ja raiskanneet nälissään olleita lapsia ruoasta ja rahasta Keski-Afrikan tasavallassa. 

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja