YK:n raportti: Intia ohittaa Kiinan maailman väkirikkaimpana maana alle kymmenessä vuodessa

Vuonna 2050 joka kuudes maailman ihminen on yli 65-vuotias.

Intia ohittaa Kiinan maailman väkirikkaimpana maana alle kymmenen vuoden kuluessa, ennakoi tuore YK-raportti. Tällä hetkellä Kiinassa ja Intiassa asuu yhteensä noin 37 prosenttia maailman väestöstä.

Kiinan väkiluku on noin 1,4 miljardia, kun Intiassa asuvia on noin 1,3 miljardia. Tällä viikolla julkaistu raportti arvioi, että Intian väkiluku ohittaa Kiinan vuoteen 2027 mennessä.

Seuraavina vuosikymmeninä kymmenien maiden väestön odotetaan vähenevän pääosin alhaisen syntyvyyden vuoksi. Joissakin maissa taustalla on myös maastamuuton suuri määrä.

Kiinan väkiluvun odotetaan laskevan vuoteen 2050 mennessä yli kaksi prosenttia.

Ikääntyvän väestön kanssa painiva Kiina on yrittänyt kääntää kurssia ja luopunut yhden lapsen politiikastaan, mutta yritykset lisätä syntyvyyttä ovat epäonnistuneet, kertoo CNN.

Väestön ikääntyminen kuuluu isoihin globaaleihin trendeihin. Raportin mukaan vuonna 2050 joka kuudes maailman ihminen on yli 65-vuotias, kun tällä hetkellä heitä on noin yhdeksän prosenttia.

Monet nopeimmin kasvavat väestöt köyhimmissä maissa

Kaikkiaan maailman väestön odotetaan kasvavan seuraavan 30 vuoden aikana nykyisestä 7,7 miljardista 9,7 miljardiin. Saharan eteläpuolisen Afrikan väkiluvun odotetaan tuplaantuvan.

– Monet nopeimmin kasvavat väestöt ovat köyhimmissä maissa, joissa väestönkasvu tuo lisähaasteita yrityksiin kitkeä köyhyyttä, saavuttaa parempaa tasa-arvoa, taistella nälkää ja aliravitsemusta vastaan sekä vahvistaa terveydenhuollon kattavuutta ja laatua ja koulutusjärjestelmiä, sanoi YK:n talous- ja sosiaaliasioista vastaava edustaja Liu Zhenmin tiedotteessa.

Raportin mukaan Saharan eteläpuolisessa Afrikassa työikäinen väestö kasvaa pääosin muita ikäryhmiä nopeammin, mikä tarjoaa mahdollisuuksia talouskasvuun, jos maiden hallitukset investoivat erityisesti nuorten koulutukseen ja terveyteen.

Väestöraportti pohjautuu eri maiden demografiseen kehitykseen ja kansallisiin väestötietoihin. Tavoitteena on tarjota hallituksille tietoa YK:n kestävän kehityksen tavoitteisiin vastaamiseksi.

Lue myös:

    Uusimmat