Mainos

YK:n ilmastokokous vauhtiin - "Teimme mahdottoman mahdolliseksi"

Marokon Marrakechissa ovat tänään alkaneet YK:n ilmastoneuvottelut. Neuvotteluihin kokoonnutaan tilanteessa, jossa Pariisin ilmastosopimus on juuri astunut voimaan. 

– Me olemme tehneet mahdolliseksi sen, mikä jokaisen mielestä oli mahdotonta, Ranskan ympäristöministeri Segolene Royal sanoi avajaisseremoniassa. 

Royal kertoi samalla, että sata maata on ratifioinut Pariisin sopimuksen. Hän kehotti kaikkia tekemään samoin vuoden loppuun mennessä. 

Marrakechin kokouksen tavoitteena on vauhdittaa Pariisin sopimuksen toimeenpanoa ja toimia, joilla maapallon lämpeneminen saataisiin rajattua alle kahteen asteeseen.  

Marrakechiin on kokoontunut arviolta 15000 neuvottelijaa, yritysjohtajaa ja aktivistia 196 eri maasta. Kaikkien katseet ovat kääntyneet Yhdysvaltoihin, missä tiistaina äänestetään uudesta presidentistä. 

Presidentti Barack Obama sanoi viime viikolla, että kaikki ilmaston suhteen saavutettu edistys on veitsenterällä vaaleissa. Republikaanien Donald Trump on sanonut pyrkivänsä romuttamaan koko Pariisin ilmastosovun. Tähän hän ei pysty, mutta asiantuntijoiden mukaan hän voisi hankaloittaa sopimuksen toimeenpanoa. 

Perjantaina voimaan astunut ilmastosopimus on ensimmäinen, joka sitoo lähes kaikkia maailman maita tavoitteissa vähentää kasvihuonekaasupäästöjä. 

Suomen valtuuskuntaa Marrakechissa johtaa ensi viikon korkean tason osuuden aikana maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) ja tällä viikolla ilmastoasioiden pääneuvottelija Outi Honkatukia.  

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.