YK:n Guterres: Venäjän viljan ja lannoitteen pitää virrata vapaasti nälänhädän estämiseksi

3:01
Venäjä ja Ukraina pääsivät sopuun viljatoimituksista heinäkuun lopussa.

YK:n pääsihteeri Antonio Guterres korosti lauantaina, että nälänhädän estämiseksi ensi vuonna venäläisten lannoitteiden ja maataloustuotteiden tulee päästä maailman markkinoille esteettä. Hänen mukaansa muuten maailmassa ei ole ensi vuonna tarpeeksi ruokaa.

– Markkinoiden rauhoittamiseksi ja kuluttajahintojen laskemiseksi meidän on hyvin tärkeää saada enemmän ruokaa ja lannoitteita ulos Venäjältä ja Ukrainasta, Guterres sanoi.

YK:n alainen maailman ruokaohjelma WFP kertoi perjantaina, että kuivuuden runtelemassa Afrikan sarvessa nälkiintymisriskissä on 22 miljoonaa ihmistä.

YK:n ja Turkin maiden välille neuvotteleman sopimuksen mukaan Ukraina saa esteettömästi viedä ruokaa meritse, mutta myös Venäjä saa toimittaa maataloustuotteita lännen sanktioista huolimatta.

Venäjän hyökkäys Ukrainaan katkaisi moneksi kuukaudeksi ruokakuljetukset laivoin Ukrainasta maailmalle. Pahimmillaan Ukrainan satamissa oli jopa 25 miljoonaa tonnia vehnää ja muuta viljaa motissa.

Torstaihin mennessä maasta oli päässyt lähtemään 25 viljalla lastattua laivaa sopimuksen ansiosta. Laivoissa on ollut yhteensä 650  000 tonnia viljaa.

Venäjä ja Ukraina ovat maailman suurimpia ruoantuottajia, ja Venäjä on jättiläinen myös lannoitebisneksessä.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja